Dit is je brein op muziek Wetenschapscafé

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Muziek heeft een bijna magische werking. Muziek helpt je te ontspannen na een stressvolle dag of zweept je op tijdens het sporten. Maar hoe komt dat? In dit wetenschapscafé met Ashley Burgoyne en Rebecca Schaefer leer je meer over je brein en muziek.

Muziek raakt ons. Het is dan ook niet verbazend dat het altijd een significante rol heeft gespeeld in de menselijke cultuur. We bezitten universeel het vermogen muziek te creëren en erop te reageren, te bewegen op het ritme. Tegenwoordig kunnen we de invloed van muziek op onze hersenen met behulp van kwantitatieve methoden bestuderen.

Er wordt onderzoek gedaan naar muziek zelf, het modelleren van melodieën, het proberen te voorspellen van de respons van de luisteraar. Wat is muzikaliteit en welke cognitieve en biologische mechanismen liggen er aan ten grondslag? Welke elementen van muziek dragen bij aan het onthouden, herinneren, en uitvoeren van melodieën? Zouden we muziek kunnen gebruiken als een mogelijke behandelingsmethode voor diverse ziektes?

Voertaal

De voertaal van dit wetenschapscafé is Engels

Over de sprekers

Mira Vegter is de moderator van de avond. Ze is filosoof en promovendus aan de Radboud Universiteit

Ashley Burgoyne is computationeel musicoloog aan de Universiteit van Amsterdam. Ze deelt haar expertise over wat er precies voor zorgt dat muziek in je hoofd blijft hangen en hierbij cognitie aan harmonie en contrapunt relateren.

Rebecca Schaefer is neuropsycholoog en vertelt over haar onderzoek naar het decoderen van onze muziekperceptie en over toepassingen van muziek voor gezondheid en welzijn; van de onderliggende neurale en psychologische mechanismen tot hun praktische implementatie.

Waar deze twee sprekers je vooral wetenschappelijk gedachtenvoer verschaffen, stilt jazz/blues/funk-sensatie Kuntabund ook de muzikale honger.

Datum

maandag 18 maart 2019 van 20:00 tot 22:00

Prijs

Gratis

Locatie

Ierse pub The Shamrock Smetiusstraat 17 6511ER, Nijmegen Nederland

Contact