Dissident Gardens Tijdelijke tentoonstelling

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Het Nederlandse landschap is het directe resultaat van menselijk handelen. De tijdelijke tentoonstelling Dissident Gardens richt de blik op de meest actuele uitingsvormen van de klassieke strijd tussen natuur en cultuur.

Dissident Gardens neemt de tuin als uitgangspunt, de plek bij uitstek waar het verlangen van de mens om zijn omgeving te beheersen botst met zijn fascinatie voor de wilde, ongerepte krachten van de natuur. Tegelijkertijd zijn tuinen, in de huidige tijd van digitalisering en globalisering, plekken geworden om je terug te trekken en tot rust te komen, te ontspannen en te reflecteren. Tuinen bieden de stille, toegewijde tuinier een thuis, maar worden in de hedendaagse, volautomatische glastuinbouw ook bevolkt door niet-menselijke werkkrachten. De tuin als een ruimte waar globale verhalen en vormen van arbeid, migratie en experimenten worden betwist en opnieuw gedefinieerd.

Petra van der Ree voor Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut onderzoekt in Dissident Gardens de huidige verhouding tot de natuur, de invloed van technologie en de rol van de ontwerper en architect als onderzoeker, game developer of activist. Hierbij worden hedendaagse vraagstukken zoals duurzaamheid, materialeninnovatie, de transitie van de ontwerper en het domein van de ontwerpende disciplines, evenals de impact van technologie op ons leven en onze leefomgeving aan de orde gesteld.

Tentoonstellingen

Gardening Mars
Deze tentoonstelling kijkt naar de huidige ontwikkelingen in terravorming van Mars. Het toont verschillende hulpmiddelen en attributen die op aarde worden ingezet om het leven op Mars te simuleren en te verbeelden.

Smart Farming
Nederland is al driekwart eeuw wereldwijd voorloper in agrarische vernieuwing. Hier begint de voedselrpoductie zich steeds meer af te spelen in containers, tuinflatgebouwen en megakassen. Totaal beheerste omgevingen met rijen ontworpen voedselgewassen vormen het toekomstig ideaal en leidt tot een architectuur waarin de mens geen plaats meer heeft. In dit ‘anti-platteland’ – aangestuurd door drones, robots en laptops – verliezen de begrippen natuur en cultuur hun verschillende betekenis. Welke nieuwe en wellicht vervreemdende plekken gaan er ontstaan? Wat zijn de effecten van de verregaande automatisering op het vak van boer?

Biotopia
Hedendaagse ontwerpers werken steeds vaker met levende organismen en levende materialen, met veelal nog onbekende toepassingen. Deze tentoonstelling toont deze opmerkelijke rol van de ontwerper, die zich als onderzoeker en maker profileert en alternatieven aandraagt die direct voortvloeien uit een directe samenwerking met natuurlijke systemen.

Pleasure Parks
Hier worden ontwerpen getoond van vakantieparken en -huizen van o.a. Van den Broek en Bakema, Hendrik Wijdeveld, Gerrit Rietveld en Auke Komter. Ze laten de ambivalente houding ten opzichte van de natuur zien: van opgaan in en onderwerping van het landschap, tot het streven naar duurzaamheid en optimalisatie.

The Human Insect: Antenna Architectures 1887-2017
Mark Wigley verkent de afgelopen 130 jaar van antenne-architectuur waarin architecten zich bezighouden met dat dunste, minst zichtbare deel van een gebouw dat in feite het grootste effect heeft op de architectuur.

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag en woensdag 11:00 – 17:00 uur
Donderdag 11:00 – 21:00 uur
Vrijdag t/m zondag 11:00 – 17:00 uur

Prijs

Deze tentoonstelling is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor Het Nieuwe Instituut.

Regulier € 14,-
Kinderen t/m 17 jaar Gratis
Rotterdampas Gratis

Datum

zondag 4 maart 2018 t/m zondag 23 september 2018

Prijs

€ 14,00

Locatie

Museumpark 25 3015 CB , Rotterdam Nederland

Contact

+31(0)10 440 12 00