Discrimineren. Hoe doe je dat? Filosofische werkplaats

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Discrimineren doen we allemaal. Bewust of onbewust reageren we op anderen door onderscheid te maken tussen mensen. Soms is dit nuttig en soms zelfs van levensbelang, maar vaak ook niet. Wanneer wordt onderscheid maken tussen mensen een probleem?

Is discrimineren op basis van bijvoorbeeld geslacht of afkomst altijd problematisch? Vragen sommige omstandigheden niet juist om (positieve) discriminatie? Tijdens deze filosofische werkplaats ga je samen met twintig andere deelnemers in gesprek en op zoek naar antwoorden. Theoloog Matthijs den Dulk leidt het gesprek. Wat zijn jouw ervaringen, wat is jouw visie? Iedereen komt aan het woord en wordt aan het denken gezet.

Garloon via Radbloud Reflects

Lichamelijke reactie
Als je in een brandend huis zit, is het logisch dat je in de armen van een sterke man springt om gered te worden en niet in die van een klein kind. Als je in een vreemde stad de weg wilt vragen, is het handig als degene die je aanspreekt jou verstaat. Enerzijds is discrimineren dus iets dat ons in moeilijke situaties helpt, en dat ten dele een automatische, lichamelijke reactie is.

Vooroordelen
Anderzijds wordt discriminatie ingegeven door vooroordelen: die vrouw met hoofddoek zal mij wel niet verstaan, dus ik vraag haar niet naar de weg. Dat discrimineren een negatieve klank heeft, is dus terecht: individuen en hele groepen kunnen door discriminatie systematisch uitgesloten en negatief behandeld worden. Bovendien komen we door onze (on)bewuste ideeën over mensen niet met hen in contact, zodat onze vooroordelen blijven bestaan.

Achterliggende thema’s
Kun je discrimineren zonder mensen uit te sluiten of onverdraagzaam te zijn? Hoe voorkom je de negatieve effecten van discriminatie? Zijn er omstandigheden waarin discrimineren toelaatbaar of zelfs een goed idee is?

Hoe doe je dat? is een serie workshops waarin je leert om met een filosofische blik te kijken naar alledaagse thema’s zoals vriendschap, werk, liefde en vakantie.

Over de spreker.

Matthijs den Dulk is theoloog aan de Radboud Universiteit en gespecialiseerd in het vroege christendom. Hij doet onderzoek naar etnische vooroordelen in de wereld en teksten van de eerste christenen.

Aanmelden

De inschrijving opent 1 oktober om 11.00 uur via de website

Prijs

Regulier €5,-
Studenten en scholieren Gratis

Datum

woensdag 31 oktober 2018 van 19:30 tot 21:30

Prijs

€ 5,00

Locatie

Studio LUX Mariënburg 38-39 6511PS, Nijmegen Nederland

Contact

Organisatie