Dino's, zeehonden en je lichaam Kindercolleges voorjaar 2019

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam leer je alles over eigen hart en dat van dieren, over je geheugen en wat dat doet, over zeehonden en andere Noordzeebewoners en dino-expedities.

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou.

Colleges

Wat als er iets niet klopt aan het hart?
17 februari 2019
Van muis tot olifant en van mens tot slang, elk dier heeft een hart. Waarom is deze kleine spier zo belangrijk? En hoe blijft het kloppen, zelfs tijdens de slaap? Waarom klopt het sneller bij beweging? En wat kan er misgaan met het hart? Wat als het niet klopt? Medisch bioloog Richard van Duin doet onderzoek naar hart- en vaatziekten, en vertelt in dit college alles over het menselijk hart, maar ook over harten van andere dieren. Wat hebben zij gemeen? En waarin zijn ze juist verschillend? Het hart is de enige spier in een lichaam dat een heel leven werkt, zonder ooit te rusten. We staan er niet bij stil, maar eigenlijk is het hart nooit uit.

Hoe onthoud je dingen?
17 maart 2019
Naar school gaan, doe je niet voor niets. Je leert om later een bepaald beroep te kunnen uitoefenen. Dat leren gaat niet vanzelf, daar moet je wel wat voor doen. Wat gebeurt er in je hersenen als je leert? Welke hersengebieden zijn daarvoor nodig? En hoe belangrijk is het dat je een geheugen hebt? Welke trucjes kan je gebruik om makkelijker of beter te onthouden? Dr. Geeske van Woerden, onderzoeker in het Erasmus MC, vertelt over de hersenen tijdens het leren en hoe lastig het is als je dat niet meer kan.

Wonen in de Noordzee zeerovers?
21 april 2019
Zo klein als een zeeotter, groot als een bultrug, vriendelijk als een zeekoe of koddig als een grijze zeehond. Vergis je niet. Ad van den Berge, van Zeezoogdierenhulp Nederland-Zuid, vertelt over de zeebewoners van de Noordzee. Eens waren ze met nog maar weinig, maar nu er herstel is van de populatie zeezoogdieren wordt het weer gevarieerd in de Noordzee. Hoe zijn deze aantallen herstelt, hoe bewaken ze hun territorium en is die koddige grijze zeehond echt het grootste roofdier van Nederland? Of toch de bruinvis? Waarom stranden juiste deze zeedieren op onze kust? Wie houdt deze strandingen bij en waarom? Ad is bekend met de procedures en gunt ons een kijkje in het werk van zeezoogdierenhulp.

Een dino in de lucht, was dat raar?
19 mei 2019 Dinosauriërs en vogels zijn eigenlijk helemaal niet zo verschillend. Nog sterker: vogels zijn zelfs dinosauriërs! Onderzoek naar dino’s en hun sporen laat zien dat vogels eigenlijk vliegende dino’s zijn. Kijkend naar skeletten van dinosauriërs en vogels, vind je veel overeenkomsten maar ook verschillen. Hoe zijn de dino’s gaan vliegen? Wanneer en waarom? Dinodeskundige Yanell Braumuller vertelt over veranderingen bij dino’s voordat ze door de lucht konden zweven als vogels. Na het college kijk je nooit meer hetzelfde naar een vogel.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit voorjaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 19 mei 2019 van 11:30 tot 12:30
zondag 21 april 2019 van 11:30 tot 12:30
zondag 17 maart 2019 van 11:30 tot 12:30
zondag 17 februari 2019 van 11:30 tot 12:30
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Westzeedijk 345 3015 AA, Rotterdam Nederland

Contact

+31 (0)10 436 42 22