Digitale detox Lezing door Hans Schnitzler

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Wat gebeurt er als je offline gaat in een wereld die altijd online is? Filosoof Hans Schnitlzler deelt zijn visie en gaat in gesprek met studenten die een digitale detox ondergingen.

Heb je nog vrienden na een digitale detox? Besta je überhaupt nog? Een groep Nijmeegse studenten gebruikte een week lang geen smartphone. Doe hetzelfde een week voorafgaand aan de lezing en vergelijk je ervaringen met die van deze groep waarmee Hans Schnitzler in gesprek gaat.

Het hebben van een camera leidt tot een ‘hebberige basishouding’. Door een vreemde in het openbaar aangekeken worden, zien we als een inbreuk nu we steeds aan een scherm gekluisterd zijn. Dat zijn een paar bevindingen van de ‘detox-studenten’ die filosoof Schnitzler beschrijft in het boekje Kleine filosofie van de digitale onthouding. Hun ervaringen schetsen een even herkenbaar als onthutsend beeld van de worstelingen van de smartphone-mens.

Hans Schnitzler geeft een filosofische reflectie op digitale onthouding. Onze aandacht is een kostbare hulpbron, die moeten we niet laten kapen door de wizzkids van Silicon Valley. Het is zaak om de regie over ons leven, over onze tijd en onze aandacht terug in eigen handen te nemen. Het gaat erom onze autonomie, ons onafhankelijkheidsbesef, te hervinden.

Over de spreker

Hans Schnitzler is filosoof en publicist. Zijn essays en columns verschenen onder meer in de Volkskrant en Hard Gras. Hij is columnist voor journalistiek platform Follow the Money en docent aan de Bildung Academie. In 2015 verscheen Het digitale proletariaat.

Prijs

Regulier € 10,-
Scholieren en studenten € 5,-
Medewerkers van de RU € 5,-
Radboud Reflects-abonnees € 5,-

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website.

Datum

maandag 15 januari 2018 van 19:30 tot 21:15

Prijs

€ 10,00

Locatie

Concertgebouw de Vereeniging Keizer Karelplein 2D 6511NC, Nijmegen Nederland

Contact

Organisatie