Dieren en fossiele bomen Kindercolleges voorjaar 2018

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam leer je meer over bomen uit de dinotijd, spreeuwen die kampioen kwetteren zijn, slangen die hun poten verliezen en blije bijen in de lucht.

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou.

Colleges

Kan een plant 200 miljoen jaar overleven?
Zondag 18 februari 2018
In de film Jurassic Park werden dino’s tot leven gewekt, wat eigenlijk niet kan. Er is iets dat veel spannender is én nog echt ook: het verhaal van de Wollemia nobilis. Een boom die miljoenen jaren lang ‘verstopt’ was in een diepe kloof in Australië. De wereld kende deze boom alleen maar als fossiel. In 1994 stond de onderzoekswereld op z’n kop, toen deze dinosaurus onder de planten levend in die afgelegen kloof werd gevonden. Een boom uit de dinotijd. Rob van Es vertelt erover. Hoe kan een plant 200 miljoen jaar overleven? En is dat wel zeker? Verklaren fossiele afdrukken dat? Stond deze boom op het menu van de grote dino’s? En hoe ziet dit microscopisch juweeltje er eigenlijk uit door een microscoop? Is daar misschien nog informatie uit halen?

Valt er te praten met een spreeuw?
Zondag 18 maart 2018
Op het station, bij de bakker voor de deur, op het schoolplein en op het terras. Ze zijn er altijd, spreeuwen, en ze kwetteren wat af. Valt er ook echt met ze te praten? Ecoloog André de Baerdemaeker houdt zich graag met spreeuwen bezig. Hij wordt weleens de spreeuwenflui(s)teraar genoemd maar daar is hij het niet mee eens: spreeuwen en fluisteren, dat gaat niet samen. Toch komt de liefde niet van één kant: spreeuwen houden ook van mensen. Wanneer je een beetje je best doet komen ze gezellig bij je zitten. Maar wat kwetteren ze nou? Hoe leren zij dat? En kunnen ze meer dan spreeuwengekwetter? Een ding is zeker: na dit college ga je vrienden worden met de spreeuw.

Konden slangen vroeger lopen?
Zondag 15 april 2018
Een levende koningspython die iets kan ‘vertellen’ over wat ongeveer 65 miljoen jaar geleden heeft plaatsgevonden? Het bestaat. Centraal in dit college over evolutie staat de slang, een gewerveld reptiel dat vooral op het land leeft, maar wel zonder poten. Dat is bijzonder. Dr. Eric Mulder vertelt over deze vreemde evolutionaire ontwikkeling. Hoe ontstaan van die langgerekte lijven eigenlijk? En kan een dier ooit zijn poten verliezen? Is dat wel handig voor zijn voortbestaan? Bekijk zelf of dat lange glibberige lijf wel zo handig is: de spreker neemt dit zijn eigen slang Loesje mee!

Lusten bijen hun eigen honing?
Zondag 20 mei 2018
Een college over blije bijen, stekende bijen en andere vliegende insecten.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website. Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 20 mei 2018 vanaf 11:30
zondag 15 april 2018 vanaf 11:30
zondag 18 maart 2018 vanaf 11:30
zondag 18 februari 2018 vanaf 11:30
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Westzeedijk 345 3015 AA, Rotterdam Nederland

Contact

+31 (0)10 266 04 65