Dieren en DNA Kindercolleges najaar 2017

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam leer je alles over (uitgestorven) dieren en DNA.

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou!

Colleges

Verrassingscollege
Zondag 17 september
Het onderwerp van dit college is nog even een verrassing.

Kan van een dier nog maar één bestaan?
Zondag 15 oktober
Heb je ooit gehoord van de quagga? Alles aan dit dier was raar. Alleen die naam al! De laatste quagga stierf in 1883 in de Amsterdamse dierentuin Artis. Tot lang na zijn dood waren de wetenschappers het oneens. Wat was het nu eigenlijk: een zebra, een ezel, een paard, of misschien een mix van dat alles? En was het echt de laatste soort?

Is het erg voor een diersoort dat ‘ie uitsterft? Of voor de mens? Hoe weet jij nu dat het dier bestond? Reinier Spreen schreef een boek over de quagga en vertelt hoe dit wonderlijke dier ons vierhonderd jaar lang voor de gek hield.

Zeg walvis, is dat nou handig zo groot zijn?
Zondag 19 november
Walvissen zijn groot, heel groot. Zó groot dat het voor hen eigenlijk wel ongemakkelijk moet zijn om zich lekker praktisch voor te bewegen. Toch zijn ze behendig op hun eigen manier en hebben ze hun lichaam zoals het nu is juist nodig: bol en log, vet en zwaar.

Klaas Post, kenner van fossiele zeezoogdieren, vertelt hoe walvissen door de miljoenen jaar heen zijn geworden tot de oceaanreuzen van nu. Of waren ze miljoenen jaren geleden misschien juist nóg groter?

Overleeft DNA?
Zondag 17 december
Hoe planten, dieren en mensen eruitzien wordt bepaald door meerdere dingen (bv. omgeving), maar DNA speelt ook een grote rol. Deze piepkleine informatiepakketjes zitten in al je cellen. Als je dus iets met cellen vindt en analyseert, kun je erachter komen bij wie ze horen.

Zo heeft men bijvoorbeeld ontdekt dat het skelet dat onder een simpele Engelse parkeerplaats begraven lag, dat was van de overleden King Richard III uit de 15e eeuw. Door het DNA in zijn botten goed te bekijken, werd iets meer bekend van de koning. Barbara Gravendeel legt uit hoe zoiets gaat en vertelt over DNA-onderzoek, fossiele resten van organismen en verwantschap.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website. Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 17 december 2017 van 11:30 tot 12:30
zondag 19 november 2017 van 11:30 tot 12:30
zondag 15 oktober 2017 van 11:30 tot 12:30
zondag 17 september 2017 van 11:30 tot 12:30
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Westzeedijk 345 3015 AA, Rotterdam Nederland

Contact

+31 (0)10 436 42 22