Dieren anders bekeken Vierdelige collegereeks

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De natuur steekt vaak verrassender en anders in elkaar dan je denkt. Mensen hebben een perceptie van de natuur die niet altijd blijkt te kloppen. In vier colleges worden de grootste misverstanden over de natuur opgehelderd.

Is de natuur wel wreed en krijgt het sterkste mannetje wel alle vrouwtjes? En zijn alle mannetjes überhaupt wel mannelijk, en vrouwtjes vrouwelijk? Een collegeserie over de rijke natuur, die ons niet alleen meer over onszelf leert, maar ook duurzame oplossingen kan bieden voor de toekomst.

Programma

20 juni: Leiderschap, communicatie en samenwerking
Over variatie aan dierlijke leiders en vormen van communicatie en bedrog. Is het wel altijd zo voordelig om samen te leven?

22 juni: Homoseksualiteit en gender
Door natuurlijke selectie overleeft het best aangepaste individu. Maar er zijn nogal wat voorbeelden van homoseksueel gedrag in de natuur, een evolutionaire paradox. En blijven mannetjes wel altijd mannetjes en vrouwtjes vrouwtjes?

27 juni: Bionica en biomimicry
In al die miljarden jaren evolutie dat het leven zich ontwikkelde hebben alleen de best aangepaste levensvormen overleefd. Door welke bijzondere vormen, materialen en technieken kan de mens zich laten inspireren om duurzamer te ontwerpen?

29 juni: Kijken naar natuur
Mensen nemen geuren niet bewust waar. Dieren hebben nog meer rijke en inventieve manieren om te communiceren. Na een kort college (ca. 1 uur) volgt een speciaal voor deze collegereeks ontwikkelde themarondleiding door ARTIS. Gespecialiseerde rondleiders tonen levende voorbeelden in ARTIS die besproken zijn in de colleges.

Over de docent

Drs. Charlotte Vermeulen werkt sinds 1989 in ARTIS. Als ARTIS-bioloog geeft ze vele presentaties, cursussen en trainingen en schrijft over dieren, duurzaamheid en natuur. Zij studeerde dierecologie, didactiek en milieukunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Vermeulen onderzocht de rol van reigers in het rijstecosysteem op Noord-Sulawesi, Indonesië, werkte bij Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek (NIOO) en voor het Ministerie van Defensie.

Inschrijven

Voor deze collegereeks is inschrijven verplicht. Dit kan t/m 15 juni via de website van HOVO Amsterdam.

Datum

donderdag 29 juni 2017 van 13:30 tot 16:00
dinsdag 27 juni 2017 van 13:30 tot 16:00
donderdag 22 juni 2017 van 13:30 tot 16:00
dinsdag 20 juni 2017 van 13:30 tot 16:00
Toon alle data

Prijs

€ 130,00

Locatie

Plantage Kerklaan 38-40 1018 CZ, Amsterdam Nederland

Contact

0900 278 47 96

Organisatie