Die Farbe Rot Lezing door Gerd Koenen

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De Duitse historicus Gerd Koenen praat in de lezingenreeks Amsterdam German Studies Lectures over zijn boek 'Die Farbe Rot' waarin hij de geschiedenis van het communisme toelicht.

Gerd Koenen vertelt het verhaal van een droom, die net zo oud is als de mensheid. Hij laat in zijn overzicht van de geschiedenis van het communisme filosofen, opstandelingen en politici aan het woord en legt uit waarom het communistische idee zo aantrekkelijk is: een grote commune waarin iedereen gelijk is en niemand in dienst staat van de ander.

Hij laat zien dat de geschiedenis van het communisme onlosmakelijk verbonden is met de ontwikkeling van de mensheid en dat het meer dan een excentrieke opvatting uit de 19e eeuw is. Het communisme is juist diepgeworteld in de religieuze verhalen, filosofische lessen, de sociale normen en de literaire utopieën in Europa. En de metamorfosen die het sinds 1989 heeft ondergaan, China voorop, leiden tot geheel nieuwe vraagstellingen.

De Duitse historicus en auteur legt zijn focus vooral op de Duits-Russische relatie en het ontstaan van het communisme. Koenen analyseert in deze lezing de verschillende stadia waarin humanisme en terrorisme, kunst en propaganda, opbouw en afbraak, overwinning en nederlaag dicht naast elkaar bestonden.

Voertaal

De voertaal van deze lezing is Duits.

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website van SPUI25.

Datum

donderdag 14 september 2017 van 17:00 tot 18:30

Prijs

Gratis

Locatie

SPUI25 Spui 25-27 1012WX, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 525 36 90