Denkers in de Oudheid Lezing door Charles Hupperts en David Rijser

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Hoe drongen filosofische ideeën door in het leven van mensen buiten de filosofenschool in de Oudheid? In deze lezing illustreren Oudheidkenners Charles Hupperts en David Rijser het mogelijke antwoord.

De Oudheid staat aan de basis van de Westerse filosofie. Beroemde wijsgeren als Socrates, Plato en Aristoteles legden zich volledig toe op het vergaren van kennis. Maar welke rol speelden filosofie en ‘denken’ als activiteit in de samenleving?

Onder leiding van moderator Raphael Hunsucker, hoofdredacteur van Roma Aeterna gaan Oudheid kenners Charles Hupperts en David Rijser in gesprek.

Allard Pierson Museum

Charles Hupperts behandelt de Romeinse keizer Marcus Aurelius, die tevens naam maakte als schrijver van filosofische traktaten. Als ‘filosoof op de keizerstroon’ neemt hij een unieke positie in de geschiedenis in van zowel de antieke filosofie als het Romeinse Rijk. Hoe hingen zijn filosofische ideeën samen met zijn rol als heerser? En wat was de weerslag van zijn positie in het centrum van de macht op zijn filosofische denkbeelden?

David Rijser buigt zich over de vraag hoe Romeinse schrijvers en kunstenaars met het motief van het ‘denken’ omgingen. Hij gaat op zoek naar denkende mensen in literaire teksten door de Oudheid heen en probeert te achterhalen wat ze dachten en wat ze over denken dachten. Daarbij besteedt hij in deze lezing speciaal aandacht aan de verhouding tussen denken en macht.

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website.

Week van de Klassieken

De elfde Week van de Klassieken vindt plaats van 5 tot en met 15 april 2018. Het thema is ‘Wat is wijsheid? Denken in de klassieke wereld’. Rond dit thema zijn er volop activiteiten, lezingen en kinderactiviteiten. Een deel hiervan is gratis bij een bezoek aan de musea.

Datum

dinsdag 10 april 2018 van 20:00 tot 21:30

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

SPUI25 Spui 25 1012XA, Amsterdam Nederland

Contact

+ 31 (0)20 52 58 142