De Zaak Vermaning Tijdelijke tentoonstelling

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Deze tijdelijke tentoonstelling vertelt het levensverhaal van Tjerk Vermaning. De vondst van 50.000 jaar oude werktuigen van Neanderthalers maakten van hem Nederlands bekendste amateurarcheoloog, maar bleek niet geheel onomstreden.

Al op jonge leeftijd raakte Tjerk Vermaning (1929–1987) geïnteresseerd in archeologie. Rond zijn dertigste, na het zien van de vuistbijl van Wijnjeterp, raakte hij in de ban van de Neanderthaler en zijn vuurstenen werktuigen. In 1965 ontdekte hij, vlakbij de televisietoren van Hoogersmilde, sporen van een kampement van Neanderthalers van ruim 50.000 jaar geleden. In de jaren daarna meldde hij nog enkele grote vondstcomplexen aan.

Rob Bogaerts, Nationaal Archief uit collectie ANEFO via Drents Museum

De kranten stonden er vol van en de wetenschap was enthousiast. Echter, een wetenschappelijk rapport ontmaskerde zijn vondsten in 1975 als vervalsingen. De rechtbank in Assen veroordeelde Vermaning in 1977 wegens oplichting, maar een jaar later sprak het gerechtshof in Leeuwarden hem vrij, omdat niet bewezen werd geacht dat hij de artefacten zelf had vervaardigd. Het hof liet in het midden of de stenen echt of vals waren.

De Zaak Vermaning
De tentoonstelling De Zaak Vermaning – Over een markant amateurarcheoloog in Drenthe vertelt het levensverhaal van Tjerk Vermaning. Wie was Vermaning en hoe ontstond zijn interesse voor het verre verleden? Hoe kwam hij tot zijn ontdekkingen en met wie werkte hij samen? Ook belicht de tentoonstelling de rol van de pers gedurende deze roerige tijd.

Daarnaast toont het Drents Museum een groot aantal van Vermanings vondsten, zowel de falsificaties (uit Hoogersmilde, Hijken en Ravenswoud) als de echte voorwerpen die hij op verschillende plaatsen in Drenthe ontdekte. Ook zijn inspiratiebron – de vuistbijl van Wijnjeterp – is in de tentoonstelling opgenomen. Diverse filmopnames en geluidsfragmenten brengen de eigenzinnige amateurarcheoloog tot leven.

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag t/m zondag 11:00 – 17:00 uur
Feestdagen
Eerste Kerstdag 25 december Gesloten
Tweede Kerstdag 26 december 11:00 – 17:00 uur
Nieuwjaarsdag 01 januari Gesloten

Prijs

Deze tentoonstelling is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het Drents Museum.

Datum

zondag 8 juli 2018 t/m zondag 13 januari 2019 van 11:00 tot 17:00

Prijs

€ 13,00

Locatie

Brink 1 9401 HS, Assen Nederland

Contact

+31 (0)592 37 77 73

Organisatie