De wonderbaarlijke eenheid Lezing door Ed van den Heuvel

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In het hele heelal bestaat materie uit dezelfde 92 scheikundige elementen die ook op aarde voorkomen. Gelden dan ook dezelfde natuurwetten door heel het heelal? Tijdens deze lezing geeft Ed van den Heuvel antwoord op deze vraag.

De natuurwetten bepalen de bouw van atomen en het gedrag van straling. Ed van den Heuvel legt in deze lezing uit dat deze eenheid alleen begrepen kan worden dankzij een fase van enorm snelle uitdijing van het heelal, kort na de oerknal. In deze fase hebben alle natuurwetten hun huidige vorm gekregen. Toch lijkt er bij het vastleggen van die wetten een grote mate van willekeur te zijn opgetreden, met name bij het vastleggen van de waarden van natuurconstanten in deze wetten.

NASA/Hubble, CC0

Het waarom van deze waarden is een compleet raadsel. Zouden ze echter een heel klein beetje anders geweest zijn, dan had nooit leven kunnen ontstaan. Dit inzicht heeft geleid tot beschouwingen dat er meer dan één heelal is, het zogenaamde Multiversum, waarin de natuurconstanten andere waarden hebben dan in dit heelal.

Over de spreker

Prof. dr. Ed van den Heuvel is emeritus hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Datum

woensdag 17 januari 2018 vanaf 20:00

Prijs

Gratis

Locatie

Aula Minderbroedersberg 4-6 6211LK, Maastricht Nederland

Contact

+31 (0)43 388 53 07