Agenda overzicht

De wieg van Europa

Vijfdelige cursus

Deze activiteit is helaas geëindigd, bekijk de huidige agenda
Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Prof. dr. Jan Vaes geeft in vijf lessen een overzicht van de geschiedenis en cultuur van Italie, van 500 v. Chr. tot 1940.


Langs kolonies in Zuid-Italië leerden Etrusken en Romeinen de Griekse cultuur kennen en die een geheel eigen plaats te geven. Rome groeide daarna uit tot een wereldrijk. Haar kunst en cultuur zouden heel Europa bestuiven. De grote Byzantijnse invloed op de middeleeuwse kunst van Italië, de grote bloei van republieken en stadsstaten zoals Firenze, Siëna, Venetië en Mantua tijdens de vroeg renaissance, de hoog renaissance, het maniërisme en de barok, het classicisme en zelfs de Romantiek was, misschien in mindere mate, toch aan de Italianen besteed. In de roaring twenties van de 20ste eeuw wist Mussolini dan weer zijn fascistische ideeën door te drukken. Een periode weerspiegeld in futurisme en art deco.

Prof. dr. Jan Vaes is doctor in de Oudheidkunde en Kunstgeschiedenis, gastprofessor Geschiedenis en Cultuurgeschiedenis aan het University College Leuven-Limburg, eredocent Wijsbegeerte en Ethiek aan het Hoger Instituut voor Opvoedkunde en docent Cultuurgeschiedenis aan de Davidsfonds Academie.

Inschrijven

Voor deze cursus is inschrijven verplicht via de website.

Gerelateerde activiteiten