De wetenschap van het vaderschap Science & Cocktails lezing door Dr. Anna Machin

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In deze Science & Cocktails-lezing in Amsterdam vertelt Anna Machin over de wetenschap van de evolutie en het vaderschap.

Science & Cocktails is een serie lezingen door wetenschappers met live muziek en cocktails naar eigen recept.

Vinden er biologische en psychologische veranderingen plaats bij een man wanneer hij vader wordt? Hoe vormen mannen een band met hun kinderen? Waarom ziet de invulling van de vaderrol er overal ter wereld anders uit, en hoe komt dat? Bij slechts vijf procent van alle zoogdieren spelen vaders een actieve rol in de opvoeding van hun kinderen. Mensen maken deel uit van die vijf procent; vaderschap zoals wij dat kennen is dus eigenlijk maar zeldzaam. In deze lezing leidt evolutionair antropoloog Dr. Anna Machin je door de wetenschap en de evolutie van het vaderschap.

Paradiso

Machin gaat in op de hormonale veranderingen en veranderingen in het brein van een man die hem voorbereiden op het vaderschap. Ook komen de verschillende rollen aan bod die vaders wereldwijd aannemen om er voor te zorgen dat hun kinderen veilig op kunnen groeien. Vaders spelen een speciale rol in de opvoeding van hun kinderen. Anna Machin zal toelichten waarom de band die vaders met hun kinderen hebben wezenlijk anders is dan die tussen moeders en hun kinderen. Bovendien trekt ze de beperkende definitie van vaderschap in de westerse wereld in twijfel.

Behalve onderzoek naar de invloed van een afwezige vader is er tot op de dag van vandaag nog niet veel gepubliceerd over de wetenschap van het vaderschap. We weten vooral veel over moederschap en de instinctieve, natuurlijke band die moeders met hun kinderen zouden hebben. Anna Machin koos er bewust voor om zich te richten op de biologische veranderingen die aan de orde zijn bij een man wanneer hij vader wordt.

Over de spreker

Dr. Anna Machin is evolutionair antropoloog en schrijver, werkzaam op de afdeling ‘Experimental Psychology’ aan de universiteit van Oxford. Ze is gespecialiseerd in neurowetenschappen, psychologie, genetisch onderzoek en de evolutie van menselijke relaties. Haar werk wordt regelmatig gepubliceerd door verschillende media in Engeland, Europa en Amerika. Ook publiceerde zij het populairwetenschappelijke en opvoedkundige boek The Life of Dad: The Making of the Modern Father.

Voertaal

De voertaal van deze lezing is Engels.

Programma

19:30 Deuren open voor cocktails
20:30 Lezing door dr. Anna Machin
21:40 Live muziek van Thaïti

Prijs

Regulier € 12,50
Studenten € 5,50
Stadspas € 5,50
CJP € 5,50

Tickets

Kaarten voor deze activiteit zijn te koop via de website.

Datum

maandag 1 juli 2019 vanaf 18:30

Prijs

€ 12,50

Locatie

Paradiso Noord, Concertzaal IJpromenade 2 1031KT, Amsterdam Nederland

Contact

Organisatie