De wereld van Cornelis Pijnacker Tijdelijke tentoonstelling

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In deze tijdelijke tentoonstelling laat het Drents Museum je kennismaken met Cornelis Pijnacker en de eerste kaart van de provincie Drenthe, die Pijnacker op zijn oude dag in 1634 maakte.

In de tentoonstelling zijn verschillende uitgaven van Pijnackers kaart van Drenthe en het aangrenzende Westerwolde te zien. Wat de invloed van zijn kaart is geweest in de naburige gewesten, wordt duidelijk uit de kaarten van Groningen, Friesland en Overijssel. Pijnackers kaart van Drenthe werd opgenomen in de wereldberoemde atlassen van de Amsterdamse uitgevers Hondius en Blaeu, waarvan ook een exemplaar te bewonderen is. In menig Drentse huiskamer hangt een reproductie van de kaart aan de wand.

Cornelis Pijnacker (1570-1645) was geen cartograaf van origine. De eerste kaart van Drenthe uit 1634 was het gevolg van een grote liefhebberij van deze bijzondere man. Pijnacker was vele jaren hoogleraar in de rechtsgeleerdheid (onder andere in Groningen) en twee maal reisde hij als ambassadeur naar Noord-Afrika. Roelof van Echten, gedeputeerde en later drost van Drenthe, haalde Pijnacker in 1629 naar Drenthe om hem als juridisch adviseur van dienst te zijn. Pijnackers liefde voor kaarten kwam hem goed uit, want Van Echten wilde zijn gewest immers opstoten in de vaart der volkeren. Pijnacker kon hem helpen Drenthe op de kaart te zetten – letterlijk, want er was nog geen kaart van het gewest.

Openingstijden

Maandag Gesloten
Maandag tijdens schoolvakanties 11:00 – 17:00 uur
Dinsdag t/m zondag 11:00 – 17:00 uur

Prijzen

Regulier € 20,-
Kinderen t/m 17 jaar Gratis
CJP € 13,-
Museumkaart Gratis

Datum

zaterdag 11 mei 2019 t/m zondag 1 september 2019

Prijs

€ 20,00

Locatie

Brink 1 9401 HS, Assen Nederland

Contact

+31 (0)592 37 77 73

Organisatie