De wereld achter complottheorieën Lezing door Stef Aupers, Sanneke de Haan en Kasper Verkaik

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De moord op John F. Kennedy, 9/11, de dood van de prinses Diana en de échte oorzaak van de economische crisis? Sommige mensen betwisten de officiële verklaringen voor deze gebeurtenissen met grote stelligheid. Hoor er meer over tijdens deze lezingen.

Een complottheorie presenteert een verklarende stelling die een persoon, groep of organisatie ervan beschuldigt een specifieke, vaak voor het algemeen publiek schadelijke gebeurtenis te hebben veroorzaakt of verhuld door doelbewuste en geheime handelingen. Zo zou bijvoorbeeld de CIA werkelijk achter de moord op John F. Kennedy zitten en de aanslagen op de Twin Towers zouden een opzetje zijn van George W. Bush. Complotdenkers worden over het algemeen weinig serieus genomen, maar is dit terecht? Klokkenluiders als Edward Snowden tonen immers aan dat wantrouwen in gevestigde instituties wel degelijk gegrond kan zijn. Waar ligt de grens tussen een kritische burger en een complotdenker?

Flickr.com

Sprekers

Stef Aupers is als hoogleraar mediacultuur verbonden aan het instuut voor Mediastudies van de Katholieke Universiteit Leuven. Zijn onderzoek spitst zich voor het grootste deel toe op post-traditionele vormen van religie, spiritualiteit en conspiracy culture, en de rol die de media daarin speelt. Sanneke de Haan is filosoof en werkt als onderzoeker in de psychiatrie. Ze heeft in Heidelberg jonge schizofrene patiënten geïnterviewd over hun ervaringen voorafgaand aan hun eerste psychose, en interviewde op het AMC patiënten met obsessief-compulsieve stoornissen die worden behandeld met diepe hersenstimulatie. Kasper Verkaik is filmmaker. Zijn laatste film, ‘Plaza Man’ is een film over obsessie en een portret van Robert Groden, Amerika’s bekendste complotdenker omtrent de moord op John F. Kennedy.

Aanmelden

Voor deze activiteit is aanmelden verplicht via de website.

Datum

maandag 28 september 2015 van 17:00 tot 18:30

Organisatie