De Viking, de Romein en kunst Kindercolleges voorjaar 2019

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In drie lezingen in het Limburg Museum blijkt dat niets is wat het lijkt. Je leert over een slimme viking, een stinkende Romein en het geheim van kunst

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou.

Flickr, Library of Congress via CC0

Colleges

Hoe woest waren de Vikingen?
24 maart 2019
Alleen al hun boten zagen er angstaanjagend uit. Vikingen, of Noormannen, trokken dik duizend jaar geleden plunderend door onze streken. Ze kwamen uit de koudere landen in het noorden, en ze zochten eten, rijkdom en slaven. Je zou denken dat ze vooral woest waren, maar deze piraten waren ook slimme ontdekkingsreizigers, ambachtslieden en scheepsbouwers. Ze hadden wetten en regels. Archeoloog Jacob Schotten vertelt over de sporen die de Vikingen hier, misschien wel in je eigen achtertuin, achterlieten.

Hoe kijk je naar kunst?
7 april 2019
Wie wel eens in een kunstmuseum komt kent misschien het gevoel: de kunstwerken zien er prachtig uit, maar ze spreken een soort geheimtaal. Je begrijpt niet helemaal wat er vertelt wordt. Roel Sanders, zelf kunstenaar, laat je ervaren dat het zo moeilijk niet hoeft te zijn. Hij leert je anders te kijken naar kunst. Kunst van vroeger én kunst van nu – want die verschilt nogal. Zo ben je voortaan goed voorbereid wanneer je kunst ziet.

Hoe rook een Romein?
19 mei 2019 In de tijd van de Romeinen, 2000 jaar geleden, waren er nog geen badkamers. En zeep was nog niet uitgevonden. Maar af en toe gingen Romeinen samen naar badhuizen, gebouwen waar je je kon wassen. Niet alleen omdat je dan minder ging stinken, maar ook omdat het gewoon gezellig was. De restanten van zo’n badhuis zijn nog steeds te zien in Heerlen. Er is een museum overheen gebouwd. Karen Jeneson is conservator in dit Thermenmuseum en weet er alles van.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website
Je reserveert voor €15,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit voorjaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 19 mei 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 7 april 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 24 maart 2019 van 11:00 tot 12:00
Toon alle data

Prijs

€ 15,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Keulsepoort 5 5911 BX, Venlo Nederland

Contact

+31 (0)77 352 21 12

Organisatie