De verbeelding van gemengdheid LovingDay 2015

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Stichting LovingDay.NL organiseert het jaarlijks terugkerende evenement LovingDay, over gemengde relaties en gezinnen met als doel het zichtbaar en bespreekbaar maken van gemengdheid.

LovingDay 2015 heeft als thema: De verbeelding van gemengdheid. Hoe komt gemengdheid naar voren in onze beeldcultuur? Met o.a.: Daniela Berghahn (Royal Holloway University, Londen) en Petra Boudewijn (Rijksuniversiteit Groningen).

Nieuwsmedia en populaire cultuur gelden als afspiegeling van de samenleving. Desondanks worden gemengde stellen en hun gezinnen in nieuwsmedia en in populaire cultuur vaak op stereotiepe wijze weergegeven. Kranten en tijdschriften, boeken en films, televisieprogramma’s, reclameadvertenties en het internet presenteren hen als romantisch multicultureel ideaal, of juist als multicultureel probleem.

Hoe komen die beelden tot stand? Hoe beïnvloedt deze beeldvorming onze ideeën en ons gedrag tegenover gemengde stellen en hun families? En wat doet het met gemengde gezinnen of personen van gemengde afkomst, als die zichzelf niet terugvinden, laat staan herkennen, in de cultuur waarin ze leven? Wat betekent dit voor de identiteitsvorming van (opgroeiende) kinderen uit gemengde relaties?

Professor Daniela Berghahn spreekt de keynote speech uit, onder de titel ‘Interethnic Romance and Mixed Families in Contemporary European Cinema’. Petra Boudewijn geeft na een korte pauze een lezing getiteld ‘Wie een Indische of een kleurlinge trouwt, make zich geen illusie over de Nederlandse opvoeding van zijn kinderen’.

Sprekers

Daniela Berghahn is professor in filmstudies aan de Royal Holloway University in Londen. Zij spreekt over de verbeelding van gemengde gezinnen in de Europese film, naar aanleiding van haar boek Far-flung Families in Film: The Diasporic Family in Contemporary European Cinema.

Petra Boudewijn is promovenda aan de Universiteit Groningen. Zij is literatuurwetenschapper en doet onderzoek naar de verbeelding van gemengdheid en gemengde relaties in Indische literatuur.

Maayke Botman is voormalig onderzoekster van de Universiteit Utrecht rond Genderstudies en Race and Ethnicity, zij treedt op als referent.

Marga Altena werkt als historicus gespecialiseerd in visuele cultuur, gendergechiedenis en culturele theorie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze is onderzoeker, docent en publicist.

Programma

14.00 uur Opening door dagvoorzitter Harriet Duurvoort
14:15 uur Inleiding Daniela Berghahn Interethnic Romance and Mixed Families in Contemporary European Cinema
15:00 uur Reactie Maayke Botman
15:10 uur Reactie Marga Altena
15:20 uur Vragen en discussie met publiek
15:45 uur Pauze
16:00 uur Inleiding Petra Boudewijn Wie een Indische of een kleurlinge trouwt, make zich geen illusie over de Nederlandse opvoeding van zijn kinderen
16:30 uur Vragen en discussie met publiek
17:00 uur Afsluiting

Voertaal

Tijdens het eerste deel van de bijeenkomst is de voertaal Engels, het deel na de pauze in het Nederlands.

Aanmelden

Voor deze activiteit is aanmelden verplicht. Dit kan telefonisch of via e-mail

Datum

vrijdag 12 juni 2015 van 14:00 tot 17:00

Organisatie