De tolerande samenleving Lezing met Marin Terpstra en Noelle Aarts

Voor jongeren en volwassenen
Tijdens deze lezing gaan politiek filosoof Marin Terpstra en communicatiewetenschapper Noelle Aarts in gesprek over de tolerante samenleving. Is Nederland zo tolerant als vaak wordt aangenomen? En wat is tolerantie eigenlijk?

Is Nederland wel zo tolerant? Het lijkt alsof de gewoontes en meningen van anderen steeds moeilijker zijn om te respecteren. Volgens filosoof Marin Terpstra komt dit omdat het begrip van tolerantie veranderd is: het is niet meer gebaseerd op gedeelde normen en waarden, maar houdt vooral in dat iedereen mag doen wat hij wil. Ga luisteren naar een pleidooi voor een herijking van het begrip tolerantie.

Een hoger goed
Hoe ga je om met normen en waarden die indruisen tegen die van jezelf? Het is een vraag van alle tijden en culturen. Dat het specifiek nu moeilijk is, heeft te maken met een nieuwe opvatting van het begrip tolerantie, zegt filosoof Marin Terpstra. In de oorspronkelijke betekenis is tolerantie namelijk een middel om iets anders te waarborgen, bijvoorbeeld vrijheid van meningsuiting. Maar sinds de jaren ’60 is tolerantie zelf een absolute waarde geworden. Intolerantie is daarmee verboden. Toch, stelt Marin Terpstra, kan een samenleving niet alles tolereren. Samenleven berust op een onderscheid tussen wat goed en wat kwaad is.

Tolerantie in de praktijk
Na zijn lezing gaat Marin Terpstra in gesprek met communicatiewetenschapper Noelle Aarts. Aan de hand van videofragmenten uit nieuws en actualiteit werpen zij nieuw licht op hoe tolerantie in de praktijk vorm krijgt. Wat gaat er daarbij mis? Hoe komt dat? En kan het ook anders? Denk samen met de sprekers verder over de vraag hoe we weer echt tolerant kunnen worden. Hoe komen we weer echt met elkaar in gesprek?

Over de sprekers

Marin Terpstra is politiek filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij bestudeert de geschiedenis van de politieke filosofie, in het bijzonder de spanning tussen politiek en religie. In 2019 verscheen Waarom tolerantie niet de hoogste waarde kan zijn. Over de omgang met heilige zaken, een boek dat hij schreef met filosoof Theo de Wit.

Noelle Aarts is communicatiewetenschapper aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar gesprekken tussen stakeholders met verschillende achtergronden en belangen bij complexe thema’s. In 2016 en 2017 werd ze door collega’s verkozen tot de meest inspirerende communicator van Nederland.

Programmamaker Liesbeth Jansen is gespreksleider.

Prijs

Regulier € 7,50
Studenten en scholieren gratis
Alumni, Medewerkers RU en Radboudumc € 5,-

Tickets

Kaarten zijn te koop via de website

Datum

maandag 17 februari 2020 van 19:30 tot 21:15

Prijs

€ 7,50

Locatie

Theaterzaal C, Radbouduniversiteit Houtlaan 4 6525XZ, Nijmegen Nederland

Contact

+31 (0)24 361 55 55

Organisatie