De strijd der geslachten Lezing door prof. De Swaan en prof. Fresco

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Is vrouwenemancipatie debet aan radicalisering van jongens en mannen? Een gesprek tussen prof. Abram de Swaan en prof. Louise Fresco over de strijd der geslachten.

In de afgelopen kwart eeuw is over de hele wereld het onderwijs op alle niveaus in razend tempo uitgebreid, vooral voor meisjes en jonge vrouwen. Daarmee veranderen de man-vrouwverhoudingen navenant. Emeritus universiteitshoogleraar Abram de Swaan ziet zowel de opkomst van alt-right, als het hardnekkige jihadisme, als een reactie op de voor mannen bedreigende vrouwenemancipatie.

Het onderwijs aan meisjes heeft grote gevolgen gehad. Vrouwen trouwen later, krijgen later kinderen, werken langer en verdienen meer. Een kennis- en machtswinst die voor veel mannen maar moeilijk te verkroppen is. Volgens De Swaan leidt de ondermijning van de mannelijke overheersing tot maatschappelijke en psychische spanningen, die te herleiden zijn op de krenking van het mannelijk eergevoel.

Vertalen deze spanningen zich in de opkomst van extreem reactionaire bewegingen, al dan niet onder een religieuze dekmantel? En zullen deze bewegingen aan kracht winnen of zijn ze een laatste stuiptrekking van een gedoemd patriarchaat?

Op deze avond legt De Swaan een aantal niet zo stellige stellingen voor als uitgangspunten voor een gesprek over het verband tussen emancipatie en de opkomst van extreem reactionaire bewegingen. Prof. Louise Fresco zal op de stellingen reageren. Fresco, voorzitter van Wageningen University & Research, heeft een tweewekelijkse column in NRC waar ze over uiteenlopende wetenschappelijke en maatschappelijke zaken schrijft. Zij is een wetenschappelijk denker pur sang en goed thuis in de feministische theorie.

Prijs

Regulier € 15,-
CJP en studenten € 12,50
Stadspas € 12,50
De Balie Cultuur Pas € 12,50

Tickets

Voor deze activiteit zijn tickets te koop via de website.

Datum

dinsdag 26 september 2017 van 20:00 tot 22:00

Prijs

€ 15,00

Locatie

Kleine-Gartmanplantsoen 10 1017 RR, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 553 51 00

Organisatie