De ster van Bethlehem, een planeet? Lezing door Henny Lamers

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Als we Kerstmis vieren dan hoort daar de ster van Bethlehem bij. Vaak wordt die afgebeeld als een komeet of staartster. Maar was het dat wel? Hoe komen we eigenlijk aan het verhaal van die ster?

De evangelist Mattheus schrijft er heel summier iets over. Hij beschrijft dat een paar wijzen uit het Oosten naar Jeruzalem komen omdat ze een ster volgden die aangaf waar de nieuwe koning geboren was. Ze kwamen aan het hof van de achterdochtige koning Herodus terecht die van niets wist, en voor de zekerheid alle pas geboren Joodse jongetjes liet doden. Maar Herodus was al 4 jaar dood voor het begin van onze jaartelling. Wat is er aan de hand?

De wijzen waren zeer waarschijnlijk astrologen uit het hoog ontwikkelde Babylon in het huidige Perzië. Ze moeten weken of maanden onderweg zijn geweest en dus moeten ze iets bijzonders aan de hemel hebben gezien dat lange tijd zichtbaar was. Het was dus geen gewone ster. Was het misschien een supernova? Dat is een ster die aan het eind van zijn leven ontploft en maandenlang heel helder kan stralen. Of was het misschien de komeet van Halley die met een lange staart elke 78 jaar terugkomt?

Het geboortejaar van Jezus

Prof. dr. Henny Lamers legt uit hoe we aan het verhaal van de ster van Bethlehem komen. Hoe duizend jaar later een Italiaanse schilder hem voor het eerst als een komeet afbeeldde. Waarschijnlijk was de ster die Mattheus beschrijft in feite een samenstand van de heldere planeten Jupiter, Saturnus en Mars, die voor astrologen een bijzondere betekenis kan hebben gehad. We kunnen precies terugrekenen wanneer dat geweest moet zijn. Dan ontdekken we dat het niet in het jaar 0 of 1 geweest kan zijn, maar 4 of 6 jaar eerder, toen Herodus nog leefde. Zo kunnen we het echte geboortejaar van Jezus bepalen.

Datum

donderdag 20 december 2018 vanaf 20:00

Prijs

Gratis

Locatie

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen Zeeweg 12 2051EC, Overveen Nederland

Contact

+31 (0)23 5383339