De Stad Vaste tentoonstelling

Voor iedereen
In deze vaste tentoonstelling staat de rol van de stad Dordrecht als bestuurscentrum in de 16[^e^] en 17[^e^] eeuw centraal.

Dordrecht was in de 16e en 17e eeuw een belangrijk bestuurscentrum. De stad had veel invloed op de politiek van de Republiek. In Dordrecht zelf lag de macht bij de lokale elite, de regenten. Sociale en medische zorg woeden overgelaten aan kerken en liefdadigheidsinstanties. Ontdek in de Stad de belangrijke rol van de stad Dordrecht in Nederland.

Grote invloed Dordrecht mocht als eerste stad een stem uitbrengen in de Staten van Holland en had veel invloed op de keuze van de raadpensionaris, een belangrijke staatsambtenaar. Zodoende werd Dordtenaar Johan de Witt raadpensionaris van de Republiek.

Bestuur en rechtspraak De regenten hielden zich bezig met het bestuur én de rechtspraak in de stad. Een combinatie die ondenkbaar is in onze huidige rechtsstaat. Hun macht strekte zich over grote delen van de samenleving uit. In Dordrecht hadden ook de gilden – beroepsverenigingen – invloed op de samenstelling van het stadsbestuur. Maar zij moesten hun democratische rechten soms wel met hand en tand verdedigen.

Themawandeling

Na een bezoek aan Het Hof van Nederland is bij de balie een gratis themawandeling te verkrijgen over de band tussen Dordrecht en de Oranjes.

Toegankelijkheid

Het Hof van Nederland is een oud gebouw. Hierdoor is het minder toegankelijk voor mindervaliden en mensen die slecht ter been zijn. Een speciale ‘Liftroute’ maakt het mogelijk vrijwel alles te zien.

Prijs

Regulier €10,-
13 t/m 18 jaar €3,50
Kinderen tot 13 jaar Gratis
CJP, studenten vanaf 19 jaar €4,-
Museumkaart Gratis

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag t/m zondag 11:00 – 17:00 uur

Datum

vanaf dinsdag 28 april 2015