De Staat van God Collegeavond

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Korte colleges over religie op het scherpst van de snede door Nederlandse topwetenschappers. Met feiten en cijfers, spraakmakend onderzoek en opmerkelijke ideeën.

Hoe uiten moslims hun activisme in Nederland? Hoe westers is het boeddhisme dat wij kennen? Staan de hersenen je toe om te geloven wat we willen? Wat maakt het zo moeilijk om de rouwbeertjes van de herdenking van vlucht MH17 weg te gooien? En wat doet de term ‘joods-christelijk’ met historisch besef?

Wereldwijd biedt religie een gids voor miljarden, terwijl in Nederland steeds minder mensen aan een religie gebonden zijn. Tegelijkertijd is religie overal: in het nieuws, op school, op de werkvloer, in het ziekenhuis en op straat. Wat betekent dit voor de samenleving en wat doe je als je met religie geconfronteerd wordt?

Op zoek naar de feiten met De Staat Van God: een verrassende avond in de Amsterdamse Stadsschouwburg met korte colleges op het scherpst van de snede door Nederlandse topwetenschappers. Met feiten en cijfers, spraakmakend onderzoek en opmerkelijke ideeën, onder leiding van Michael Schaap (De Hokjesman).

Sprekers

Onderstaande is een selectie van het programma. Kijk voor het volledige programma op de website van de Staat van God.

Aan welke veranderingen is religie onderhevig?
In 2015 won prof. dr. Birgit Meyer, hoogleraar Religiewetenschap (UU), de NWO-Spinozapremie en de Prijs voor de Akademiehoogleraar van de KNAW. Volgens Meyer is het van belang de veranderende rol van religie te leren begrijpen. Om religie en de wereld beter te begrijpen is ze begonnen aan een nieuwe onderzoeksrichting. Ook benieuwd naar haar nieuwe onderzoek?

Wat doet het begrip ‘joods-christelijk’ met ons historisch besef?
Het begrip ‘joods-christelijk’ wordt voor allerlei doeleinden gebruikt. Welke gevolgen heeft dit begrip voor het doordenken van Europa’s verleden? Niet alleen voor de geschiedenis van joden in Europa, maar ook voor het koloniale verleden van Nederland? Matthea Westerduin is promovendus aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Welke rol speelt religie bij medisch-ethische kwesties?
Docent en onderzoeker Roukayya Oueslati (Universiteit Leiden) bespreekt de verschillende medisch-ethische kwesties die optreden bij de behandeling van patiënten van verschillende religieuze afkomsten. Hoe wordt daar met zorg op ingespeeld? Hoe ga je om met technologische vooruitgang? En hoe maak je deze kwesties bespreekbaar, bijvoorbeeld tijdens stervensbegeleiding?

Prijs

Regulier € 23,50
Studenten 19,50

Tickets

Kaarten voor deze activiteit zijn te koop via de website van de Stadsschouwburg Amsterdam.

Datum

dinsdag 27 juni 2017 van 19:30 tot 22:30

Prijs

€ 23,50

Locatie

Leidseplein 26 1017 PT, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 624 23 11