De sluier van Cicero Boekpresentatie door Fik Meijer

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Op de vooravond van de Week van de Klassieken presenteert Fik Meijer zijn nieuwe boek ‘De sluier van Cicero. Van Catilina tot Baudet’ in het museumcafé van het Allard Pierson Museum.

Op 8 november in het jaar 63 v.Chr. sprak Cicero in de senaat van Rome de beroemde woorden: “Hoe lang nog, Catilina, zul je misbruik maken van ons geduld?” Catilina staat al sinds de oudheid model voor criminaliteit, slechts zelden kreeg hij positieve publiciteit. Ook in de Verenigde Staten is Catilina als het toppunt van slechtheid opgevoerd. De Founding Fathers, grote kenners van de klassieken en bewonderaars van Cicero, waren zeer negatief over hem.

Boekhandel Athenaeum

Nu nog steeds vergelijkt men politieke tegenstanders met Catilina. Zo werd Obama door republikein Ted Cruz weggezet als een Catilina. Net als de controversiële Donald Trump, zij het op heel andere gronden. In de Tweede Kamer gebruikte Thierry Baudet Cicero’s beroemde openingszin om het heersende partijkartel ‘als een Catilina’ af te serveren. Wat is de waarde van deze veelal oppervlakkige vergelijkingen? Fik Meijer geeft antwoord.

Aanmelden

Aanmelden voor deze boekpresentatie is verplicht via de website.

Week van de Klassieken

De elfde Week van de Klassieken vindt plaats van 5 tot en met 15 april 2018. Het thema is ‘Wat is wijsheid? Denken in de klassieke wereld’. Rond dit thema zijn er volop activiteiten, lezingen en kinderactiviteiten. Een deel hiervan is gratis bij een bezoek aan de musea.

Datum

woensdag 4 april 2018 van 15:00 tot 16:00

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Museumcafé Allard Pierson Museum Oude Turfmarkt 129 1012GC, Amsterdam Nederland

Contact

+ 31 (0)20 52 52 436