De rijkdom van meertaligheid Lezing

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Onder de titel ‘Gained in translation: de rijkdom van meertaligheid’ spreken taalonderzoekers Pieter Muysken en Gerrit Jan Kootstra over de doodgewone maar met vele mythes omgeven situatie dat mensen meerdere talen spreken.

In veel gezinnen staan mensen op en gaan ze naar bed met meer dan één taal. In Nederland spreken mensen naast Nederlands ook Fries en Limburgs, maar ook Turks, Engels, Berbers, Sranan, Papiamento en zo kun je doorgaan.

Die meertalige hotspot leidt tot allerlei interessante situaties, zoals meertalige straatbeelden en mensen die hun talen mixen: code-switching. Hoe vaak hoor je niet jongere Turkse Nederlanders Turks en Nederlands door elkaar gebruiken, of ondernemers Engels en Nederlands?

Photo detail
Rijksmuseum Boerhaave

Tegelijk is meertaligheid omgeven door mythes. Bijvoorbeeld dat taalmixen duidt op gebrekkige taalvaardigheid. Of dat je maar beter met één taal kunt opgroeien. In hun lezing gaan taalkundigen Pieter Muysken en Gerrit Jan Kootstra in op deze mythes en proberen ze feiten van fictie te scheiden. Dit doen ze aan de hand van de resultaten van onderzoek in meertalige situaties over de hele wereld, bij jong en oud en binnen allerlei lagen van de bevolking.

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website.

Datum

donderdag 18 januari 2018 van 17:30 tot 18:30

Prijs

Gratis

Locatie

Lange St. Agnietenstraat 10 2312 WC, Leiden Nederland

Contact

+31 (0)71 751 99 99