De quantumrevolutie Lezingen door Harry Buhrman en Ronald Cramer

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Hoe gaat de quantumrevolutie de maatschappij veranderen? Hoe beveiligen we nu en in de toekomst onze informatie? Twee lezingen over quantumcomputers, informatieveiligheid en de quantumrevolutie.

Qantumcomputers verschillen wezenlijk van de klassieke, binaire computer. Het gaat om een veelbelovende volgende generatie computers, die de samenleving ingrijpend zal veranderen. De elementaire bouwsteen van een quantumcomputer is een qubit. Anders dan een klassieke bit kan deze zich in een quantumsuperpositie (gelijktijdige combinatie) van 0 en 1 bevinden. Staan we aan de vooravond van een quantumrevolutie? Wat is quantumcomputing precies? Waarom en hoe zal de samenleving hierdoor veranderen? Wat kunnen we berekenen en wat is het nut daarvan? Harry Buhrman vertelt alles over de quantumrevolutie.

Van oudsher ging cryptografie over waarborgen van geheimhouding en/of authenticiteit van communicatie. Met de komst van de revolutionaire public-key cryptography tegen het eind van de vorige eeuw werd dat veel eenvoudiger, bovendien met digitale handtekeningen als bijproduct. Ronald Cramer vertelt tijdens deze lezing alles over cryptografie.

Over de sprekers

Harry Buhrman is hoogleraar Computer Science, Universiteit van Amsterdam, spreekt over quantumcomputers en de quantumrevolutie

Ronald Cramer is hoogleraar cryptologie, Centrum Wiskunde & Informatica spreekt over nieuwe richtingen in de cryptografie.

Datum

donderdag 8 november 2018 van 15:30 tot 17:00

Prijs

Gratis

Locatie

OBA Oosterdok, Forum 6e etage Oosterdokskade 143 1011DL, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 551 07 10