De ontwikkeling van het tienerbrein Lezing door Eveline Crone

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Lezing door Eveline Crone over de neurologische ontwikkeling van het tienerbrein in het huidige informatietijdperk met bijzondere cocktails en live muziek van Smudged Toads.

Wat weten we over het functioneren van de hersenen? Hoe verandert ons brein? Wat is de invloed van sociale media en de veelheid aan keuzes op het tienerbrein? Onze hersenen spelen een cruciale rol in alles wat we doen, de manier waarop we omgaan met anderen mensen (in het dagelijkse leven en op het internet) en de manier waarop we problemen oplossen.

via Paradiso

Dit lijkt vanzelfsprekend, maar de technieken die het mogelijk maken om deze hersenactiviteiten daadwerkelijk in kaart te brengen, zijn pas recentelijk geïntroduceerd. Deze zogenaamde ‘neuroimaging’ technieken worden tegenwoordig gebruikt om te begrijpen hoe kinderen en jongeren leren en zich ontwikkelen. Door hun neurologische, cognitieve, affectieve en sociale ontwikkelingen te bestuderen, begrijpen we steeds meer over de manier waarop jongeren denken, emoties ervaren en de bedoelingen van anderen opvatten.

De huidige generatie jongeren is continu bezig met het verzamelen, delen en verwerken van een constante stroom aan informatie. Een groot deel van hun dagelijks leven, interacties, leerproces en bevestiging gebeurt via online platforms en sociale media. Tegelijkertijd worden kinderen, pubers en jong volwassenen geconfronteerd met een veelheid aan keuzes die hun huidige en toekomstige leven zal bepalen.

Eveline Crone leidt je door de ontwikkelingen in het tienerbrein, dat om moet gaan met de druk die deze moderne tijden met zich meebrengen; zoals sociale media en keuzestress. Recentelijke ontwikkelingen in het cognitie- en neurologische onderzoek komen aan bod.

Over de spreker

Eveline Crone is hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie en oprichter van het Brain and Development Research Center aan de Universiteit van Leiden. Haar onderzoek is gericht op de ontwikkeling van de hersenen gerelateerd aan cognitie en gedrag van kinderen en jongvolwassenen. Eveline Crone is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en het tweede Nederlandse lid van de wetenschappelijke raad van het European Research Council (ERC). Bovendien is ze het boegbeeld van NeuroLabNL, de werkplaats voor hersen-, cognitie- en gedragsonderzoek van de Nationale Wetenschapsagenda. Crone ontving meerdere prestigieuze onderzoeksbeurzen waaronder de NWO-Spinozapremie in 2017, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap.

Voertaal

De voertaal van deze lezing is Engels.

Programma

19:30 deuren open voor cocktails
20:30 lezing Eveline Crone
21:40 live muziek van Smudged Toads

Prijs

Regulier € 12,50
Studenten € 5,50
Stadspas € 5,50
CJP € 5,50

Tickets

Kaarten zijn te koop via de website

Datum

maandag 6 mei 2019 vanaf 18:30

Prijs

€ 12,50

Locatie

Paradiso Noord IJpromenade 2 1031KT, Amsterdam Nederland

Contact

Organisatie