De ontwakende permafrost reus NESSC lezing door klimaatonderzoeker Jorien Vonk

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Klimaatonderzoeker Jorien Vonk vertelt in deze kerstlezing over de dooi van permafrost in het noordpoolgebied – met gevolgen voor natuur, mensen en klimaat.

Een kwart van het landoppervlak van onze planeet is permanent bevroren. Deze dikke laag bevroren grond noemen we permafrost. Het vormt een stabiele basis voor infrastructuur zoals wegen en is bovendien een veilige opslagplaats voor enorme hoeveelheden dood plantenmateriaal.

Door de sterke opwarming van de aarde is de permafrost in het noordpoolgebied echter begonnen met dooien. Dit veroorzaakt een heel scala aan effecten: voor ons, voor het landschap én voor het klimaat.

Over de spreker

Wetenschapper Jorien Vonk werkt als associate professor bij de Vrije Universiteit Amsterdam bij het departement aardwetenschappen. In haar onderzoek naar dooiende permafrost combineert ze verschillende wetenschappelijke disciplines zoals geochemie, hydrologie, en sedimentologie. Ze promoveerde aan de Universiteit van Stockholm en werkte aan de ETH Zürich en aan de Universiteit Utrecht voor haar aanstelling aan de Vrije Universiteit. Jorien ontving in 2015 een European Research Council subsidie van 1,5 miljoen euro voor haar onderzoek naar de effecten van dooiende permafrost.

Programma

13:00 – 16:00 uur Gratis bezoek aan NEMO Science Museum
15:30 – 16:00 uur Inloop
16:00 – 17:30 uur Lezing door Jorien Vonk

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via het formulier op de website

Datum

zondag 16 december 2018 van 13:00 tot 17:30

Prijs

Gratis

Locatie

NEMO Science Museum Oosterdok 2 1011VX, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)30 253 8928.