De natuur: een duurzaam voorbeeld? Lezing

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Tijdens deze lezing door biomimicry-expert Saskia van den Muijsenberg en milieufilosoof Martin Drenthen leer je over natuurlijk ontwerp als sleutel tot een duurzame samenleving.

Van windturbines geïnspireerd op walvissen tot bladvormige zonnepanelen. Biomimicry, het ontwerpen op basis van de natuur, is een nieuw begrip in het duurzaamheidsdebat. Door de natuur geïnspireerde ontwerpen zouden milieuvriendelijker en duurzamer zijn. Maar betekent natuurlijk altijd beter?

Biomimicry
Wat is biomimicry en hoe kan het worden toegepast? Biomimicry-expert Saskia van den Muijsenberg legt uit hoe de natuur een inspiratiebron kan zijn voor wetenschappers en ontwerpers. Hoe kunnen we de natuur het beste imiteren? En waarom is bio-based design van belang voor de duurzaamheidstransitie?

Natuur
Hoewel we natuur vaak koppelen aan duurzaamheid staat zij ook voor chaos en woekering. Milieufilosoof Martin Drenthen vraagt zich af wat we eigenlijk met natuurlijkheid bedoelen. Is de natuur altijd de juiste maatstaf? Zijn innovaties waarbij oplossingen uit de natuur als voorbeeld dienen, noodzakelijk duurzaam en goed? Martin Drenthen kijkt kritisch naar de manier waarop designers en techneuten de natuur gebruiken. Proberen ze echt te leren van de natuur, of is de natuur slechts een instrument om een bepaald doel te bereiken?

Duurzaamheid
Na hun lezingen gaan Saskia van den Muijsenberg en Martin Drenthen in gesprek over de beloftes van biomimicry en natuurlijk ontwerp en de rol die dit kan spelen in de zoektocht naar een meer duurzame samenleving.

Over de sprekers

Saskia van den Muijsenberg is biomimicry professional en directeur van Biomimicry Nederland. Daarnaast is ze verbonden aan Wageningen University waar ze een proefschrift schrijft over het belang van biomimicry voor de organisatie van de circulaire economie.
Martin Drenthen is milieufilosoof aan de Radboud Universiteit. In zijn onderzoek richt hij zich op de duurzame relatie tussen mens, dier en natuur en kijkt hij onder meer naar de betekenis van wildheid en nieuwe natuur in het cultuurlandschap.

Prijs

Regulier € 7,50
Medewerkers RU en UMC, Alumni Benefits Card-houders € 5,-
Studenten, scholieren en Radboud Reflects-abonnees Gratis

Tickets

Kaarten zijn te koop via de website

Datum

maandag 20 mei 2019 van 17:30 tot 19:00

Prijs

€ 7,50

Locatie

Collegezalencomplex Radboud Universiteit Mercatorpad 1 6525HS, Nijmegen Nederland

Contact

+31 (0)24 361 55 55

Organisatie