De migratie van macht Lezing door Raphael Hunsucker en Victor Broers

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Tijdens deze lezing gaan historicus Raphael Hunsucker en econoom Victor Broers met elkaar in gesprek over de verschuiving van machtscentra, vanaf de Klassieke Oudheid tot nu.

Centraal staan de vragen: hoe ontstaan machtscentra, wat is hun betekenis en hoe ontwikkelen zij zich? De lezing begint met een terugblik op het Romeinse Rijk. In tegenstelling tot wat men vaak beweert was migratie niet de reden voor de ondergang van het Romeinse rijk, maar juist dé manier waarop het zo’n lange tijd wist te overleven. Volgens de overlevering hadden Trojaanse vluchtelingen een belangrijk aandeel in de stichting (en de latere macht) van Rome. Maar wat gebeurde er daarna? Het machtige Rome verliest op een gegeven moment haar positie weer. Hoe ’migreert’ deze macht en wat gaat er in het kielzog van die macht mee?

Via Week van de Klassieken

In de late oudheid verschuift de macht vanuit Rome naar het oosten (Constantinopel) en het noorden (Milaan, Trier, Ravenna). Dat worden de nieuwe zwaartepunten van het Romeinse Rijk. Deze geopolitieke ontwikkelingen en de bijbehorende migratiestromen speelden een cruciale rol in de ontwikkeling van middeleeuws en hedendaags Europa. Daar waar het Europese machtscentrum in de 20ste eeuw ten noorden van de Alpen lag, voorzien diverse experts een belangrijke verschuiving hiervan naar het zuiden van Europa. Zullen oude (Mediterrane) machtscentra in de 21ste eeuw weer een nieuwe rol van betekenis krijgen?

Prijs

De lezing is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het Allard Pierson Museum.

Regulier € 10,-
Kinderen van 4 tot 16 jaar € 5,-
Kinderen tot 4 jaar Gratis
Kinderen met stadspas tot 12 jaar Gratis
65+ € 5,-
CJP € 5,-
Museumkaart Gratis

Aanmelden

Aanmelden voor deze lezing is verplicht via de website

Week van de Klassieken 2019

De twaalfde Week van de Klassieken vindt plaats van 4 tot en met 14 april 2019. Het thema is ‘Van heinde en verre: migratie in de klassieke wereld’. Rond dit thema zijn er door het hele land volop lezingen, rondleidingen, voorstellingen met theater en poëzie, boekpresentaties, wedstrijden en debatten.

Datum

vrijdag 5 april 2019 vanaf 14:00

Prijs

€ 10,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Oude Turfmarkt 127-129 1012 GC, Amsterdam Nederland

Contact

+ 31 (0)20 52 52 556