Dé Messias? Cursus

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Tijdens deze vierdelige cursus staat het vroege christendom centraal. Docent John van Schaik vertelt onder andere over de verschillende joodse Messiasverwachtingen, de eerste christelijke stromingen en latere concilies.

Ergens in een uithoek van het Romeinse Rijk zien de joden uit naar de Messias. Vrome joden hopen op de komst van de Verlosser die hen zal bevrijden van de onderdrukking en de corrupte tempelkliek in Jeruzalem. Meerdere Messiassen dienen zich aan. Allen sterven een smadelijke dood, waaronder ene Jezus van Nazareth. In tegenstelling tot de andere Messiassen is het boek van Jezus met zijn kruisdood niet gesloten.

Jezus staat volgens de evangeliën na drie dagen op uit het graf. Daarmee begint het christendom. Maar welk christendom? Al in Handelingen is de onenigheid tussen de ‘joodse christenen’ en de ‘heidense christenen’ te bemerken. En heel snel blijken er christenen te zijn die niet geloven in de kruisdood en opstanding, de gnostieke christenen. Feitelijk is er nooit een eenheid onder de christenen geweest.

Tegen de verdrukking en vervolging in verspreidt het christendom zich al snel naar alle windstreken: van Ierland tot in India. Welk christendom is het juiste? Concilies worden belegd om de geschillen bij te leggen. Credo’s worden opgesteld, afgekeurd en weer bijgesteld en ketterse kerken worden buitengesloten. Wie heeft er gelijk?

Over de docent

John van Schaik (1956) studeerde (kunst)geschiedenis en middeleeuwse mystiek. Hij promoveerde als godsdiensthistoricus op het manicheïsme en de katharen. Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan over de gnosis, de mystiek en de esoterie.

Prijs

Regulier € 50,-
Studenten € 25,-

Inschrijven

Inschrijven voor de cursus kan via de website.

Datum

dinsdag 13 maart 2018 van 19:30 tot 22:00
dinsdag 6 maart 2018 van 19:30 tot 22:00
dinsdag 27 februari 2018 van 19:30 tot 22:00
dinsdag 20 februari 2018 van 19:30 tot 22:00
Toon alle data

Prijs

€ 50,00

Locatie

Wandelweg 11 8500, Kortrijk België

Contact

+32 (0)56 26 06 00