De maakbare baby

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Debat waarin de dilemma's van de maakbare mens en de maakbare baby besproken worden door twee specialisten in het veld.


Wikimedia Commons

De medische en genetische vooruitgang is razendsnel. Wat vroeger niet kon kan nu wel: een bijna onvruchtbaar paar kan kinderen krijgen. En als we ooit artificiële geslachtscellen kunnen aanmaken mogen we het woord ‘onvruchtbaarheid’ zelfs uit het woordenboek schrappen.

Vrouwen kunnen eerst hun carrière uitbouwen en op latere leeftijd een kind krijgen via hun ingevroren eicellen. Mogen ze dan ook kiezen of het een jongetje wordt of een meisje? Heel wat erfelijke aandoeningen kunnen opgespoord en vermeden worden, maar hoe ver gaan we? Wat is een ‘erfelijk defect’ en wat is ‘eugenetica’? Laten we toe dat er baby’s geboren worden met drie ouders? Willen wij als gemeenschap de zorg nog betalen voor die patiëntjes en patiënten die geboren worden met een aandoening die vooraf gekend was?

Alles heeft een keerzijde, zo ook de medische en genetische vooruitgang. Jacinta De Roeck, als gewezen senator betrokken bij heel wat wetgevend werk, bevraagt* Petra de Sutter*, professor fertiliteit en senator voor Groen over die maakbare baby: zijn onze wetten nog actueel en heeft de medische en wetenschappelijke wereld ethische grenzen?

Aanmelden

Voor deze activiteit is aanmelden verplicht via de website.

Datum

dinsdag 13 oktober 2015 van 20:00 tot 22:30