De leukste god van het oude Egypte Colleges voor kinderen van 8 t/m 12 jaar

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het Allard Pierson Museum leer je alles over goden in het oude Egypte en waar je hun hulp voor in kon roepen.

Wat deden de Egyptenaren als ze ziek waren? Jij gaat naar de dokter, maar in het oude Egypte waren er geen ziekenhuizen. Wat deden hun kinderen als ze bang waren in het donker? Jij doet het licht aan, maar zij hadden nog geen elektriciteit. Farao’s hadden het makkelijk met al hun bedienden. Maar hoe zat het eigenlijk met de gewone Egyptenaren? Gelukkig konden zij de hulp inroepen van de god Bes! In deze collegereeks kom je erachter waarom de kleine, dikke god Bes hun favoriet was.

Colleges

Waarom is Bes je vriend?
20 oktober 2019
Samen met tentoonstellingsmaker Katheleine Eisses van Mijn vriend Bes bezoek je de tentoonstelling over deze grappige god. Hij helpt je als je bang, in gevaar of juist verliefd bent. Je komt van alles te weten over het gewone leven in het oude Egypte waar gevaarlijke dieren zoals slangen en leeuwen je konden bijten. Maar er was ook genoeg leuks te beleven, want Bes is ook de god van dans en liefde.

Wat doet Bes op het bed van Toetanchamon?
24 november 2019
De beroemde farao Toetanchamon sliep in een groot bed van goud. Daar stonden allemaal plaatjes op van Egyptische goden. Waarom had hij dat? En waarom wilden moeders met baby’s juist graag de god Bes aan hun bed? Professor Olaf Kaper legt uit waarom er zoveel verschillende goden waren in Egypte en waarom ze er vaak een beetje griezelig uitzien.

Ben jij weleens bang?
15 december 2019
Wat vind jij eng? Hoe kijk je als je bang bent? Grote ogen, handen voor je uitgestrekt? Mensen in het oude Egypte vroegen hun goden om hulp als zij ergens bang voor waren. Tijdens de workshop Bang van UvA Family Lab leer je hoe je met angsten en enge dingen kunt omgaan. Je gaat aan de slag met klei en boetseert je eigen beschermgod.

Hoe vierden de Egyptenaren feest?
19 januari 2020
Hoe denk jij dat Egyptenaren muziek maakten of dansten? Er zijn veel plaatjes van muziekinstrumenten en dansende mensen uit het oude Egypte. Zo was Bes een ontzettend feestbeest met zijn verentooi, blote buik en gekke bekkentrekken gezicht. In dit college laat archeoloog Ben van den Bercken je zien hoe de Egyptenaren feest vierden, en leer je hun danspassen kennen.

Inschrijven

Voor deze collegereeks is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit najaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 19 januari 2020 van 14:00 tot 15:00
zondag 15 december 2019 van 14:00 tot 15:00
zondag 24 november 2019 van 14:00 tot 15:00
zondag 20 oktober 2019 van 14:00 tot 15:00
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Oude Turfmarkt 127-129 1012 GC, Amsterdam Nederland

Contact

+ 31 (0)20 52 52 556