De kunst van het samenleven Boekpresentatie Gedeelde Ruimte

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Deze avond presenteert de Akademie van Kunsten haar boek Gedeelde ruimte. Leden van de Akademie van Kunsten discussiëren met andere betrokkenen over de toekomst van de publieke ruimte. Hoe moet die worden ontworpen?

De publieke ruimte verandert snel historische binnensteden staan onder druk, bijvoorbeeld door het toerisme. Door online winkelen kampen veel binnensteden met leegstand. Stations, eens de ontmoetingsplaatsen bij uitstek, zijn uitgerust met poortjes en camera’s gericht op uitsluiten. Pleinen waren ooit de plek om elkaar te ontmoeten, nu hebben we contact met honderd ‘best friends’ via online netwerken. De virtuele wereld bloeit, het fysieke publieke domein erodeert.

Onze maatschappij heeft daardoor meer dan ooit belang bij gemeenschappelijke fysieke ontmoetingsplekken, om onderlinge betrokkenheid te stimuleren. Daarin ligt een prachtige ontwerpopgave. De komende jaren zijn er volop kansen en aanleidingen om de publieke, gedeelde ruimte aan te passen aan radicaal veranderende maatschappelijke en technologische omstandigheden. Dit vraagt om beter observeren en doorgronden van die veranderingen en ook om nieuwe vormen van samenwerking en elan. Er is veel te winnen. Ontwerpkracht is aan zet, de verbeelding aan de macht.

Sprekers

Gijs Scholten van Aschat is voorzitter Akademie van Kunsten
Floris Alkemade is Rijksbouwmeester
Jim van Os is hoogleraar psychiatrie aan het UMC Utrecht
Marieke van Doorninck is wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid, Amsterdam

Aanmelden

Aanmelden voor deze activiteit is mogelijk via de website

Datum

maandag 17 juni 2019 van 18:00 tot 20:00

Prijs

Gratis

Locatie

OBA Oosterdok Oosterdokskade 143 1011DL, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 551 07 10