De Krim - Goud en Geheimen van de Zwarte Zee

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Verdiep u in de smeltkroes aan culturen die de Krim en de Zwarte Zee 1000 jaar waren, de regio die in 2014 gastheer was van de Winterspelen.

Laat u overrompelen door het Goud van de Krim. Maak kennis met een onverwacht deel van Europa en ga mee op ontdekkingsreis langs de bijzondere objecten die u de schoonheid en geheimen onthullen van de uiteenlopende volkeren die deze vruchtbare regio bevolkten. Ontdek de smeltkroes aan culturen die de Krim en de Zwarte Zee 1000 jaar waren en verdiep u in de regio die in 2014 gastheer is van de Olympische Winterspelen.

Sinds 7 februari presenteert het Allard Pierson Museum De Krim – Goud en geheimen van de Zwarte Zee. Een tentoonstelling met spectaculaire archeologische topvondsten uit vijf Oekraïense musea. Nog niet eerder leende Oekraïne zoveel archeologische topstukken van de Krim uit: overweldigende gouden voorwerpen, zoals een zwaardschede en een pronkhelm, en talloze juwelen. Deze voorwerpen en andere archeologische vondsten onthullen de rijke historie van het schiereiland dat sinds de 7de eeuw voor Christus door de Grieken werd gekoloniseerd. De Krim en de Zwarte Zee waren en zijn een kruispunt tussen Europa en Azië. Een prachtig voorbeeld hiervan is in de tentoonstelling te zien: een Chinees lakkistje, dat in de Romeinse tijd via de Zijderoute op de Krim terecht is gekomen. Deze tentoonstelling leidt tot een herwaardering van de Scythen, Goten en Hunnen, die eeuwenlang ten onrechte tot ‘barbaren’ zijn bestempeld.

Datum

vrijdag 7 februari 2014 t/m zondag 31 augustus 2014