De jodenjagers van de Vlaamse SS Lezing door Lieven Saerens.

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In deze studie beschrijft historicus Lieven Saerens hoe talloze Vlaamse burgers en functionarissen meewerkten aan de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Saerens laat zien dat de jodenjagers vaak deel uitmaakten van de zogenaamde 'Sicherheitspolizei' en de Algemene SS Vlaanderen, die zich vooral situeerden in Antwerpen, de stad waar bij aanvang van de oorlog de meeste joden woonden.

Op uitvoerige, objectieve wijze wordt bekeken hoe gewoon de jodenjagers waren, hoe ze optraden en wat hun motief was. De toehoorder wordt ingelicht over diverse razzia’s in het Antwerpse, met naam en foto van betrokken kopstukken van de Vlaamse SS, hun achtergrond en hun berechting na de oorlog.

erder wordt ook aandacht besteed aan het feit dat de meesten onder hen al in 1951 in vrijheid werden gesteld en dat in latere jaren de opvatting veld won dat de collaboratie een uiting was van ‘Vlaams idealisme’. Wellicht het sluitstuk van een grootscheeps onderzoek naar de antisemitische daden van Vlaamse burgers.

Inschrijven

Voor deze lezing is inschrijven verplicht via de website.

Datum

woensdag 17 september 2014 van 20:00 tot 22:30