De jacht naar ziekteverwekkers Workshop

Voor iedereen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Dieren worden ziek door een infectie met ziekteverwekkers. Je kunt niet zomaar aan de buitenkant zien of een dier een ziekteverwekker bij zich draagt. Daarom doen onderzoekers testen om die ziekteverwekkers zichtbaar te maken. Help je mee?

Waar dieren of mensen leven, zijn ook bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Sommige zorgen ervoor dat dieren ziek worden, dan zijn het ziekteverwekkers. Andere helpen juist een dier gezond te houden. Voor dierenartsen is het belangrijk om te weten of er ziekteverwekkers aanwezig zijn en te voorkomen dat dieren ziek worden.

Universiteit Utrecht

Als dieren tóch ziek worden, is het belangrijk om goede (dier)geneesmiddelen in te kunnen zetten om de dieren weer beter te maken. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht doen onderzoek naar die ziekteverwekkers, hoe ze dieren ziek maken en hoe goed geneesmiddelen werken tegen ziekten. Dat is belangrijk voor de gezondheid van dieren, maar eigenlijk ook voor de gezondheid van mensen! Er zijn namelijk infectieziekten die van dieren naar mensen over kunnen gaan. Onderzoekers willen meer leren om zowel dieren als mensen te beschermen tegen infecties met virussen, bacteriën, schimmels en parasieten.

Kennislab

Tijdens Weekend van de Wetenschap laten onderzoekers in een kennislab verschillende ziekteverwekkers zien. Niet alles is met het blote oog te zien, daarom kun je ook ziekteverwekkers opsporen met testjes en proefjes. Gebruik een microscoop om de hele kleine ziekteverwekkers zichtbaar te maken. Daarnaast leer je hoe ziektes van dier naar mens kunnen overgaan en hoe je ontdekt of medicijnen goed zullen werken tegen de opgespoorde ziekteverwekkers. Trek een labjas en handschoenen aan en help met de jacht naar ziekteverwekkers.

Deze activiteit is onderdeel van het programma van de Universiteit Utrecht op Utrecht Science Park. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de website.

Weekend van de Wetenschap 2019

Ga op 5 en 6 oktober backstage bij bedrijven, onderzoeksinstituten, universiteiten, musea, sterrenwachten en ziekenhuizen om live wetenschap en technologie te beleven. Iedereen van jong tot oud krijgt de unieke kans de wereld van wetenschap en technologie te beleven. Doe mee met unieke en exclusieve activiteiten zoals proefjes, experimenten, demonstraties, open dagen, tentoonstellingen en meer. Kom op plekken die normaal niet toegankelijk zijn!

Datum

zondag 6 oktober 2019 van 11:00 tot 16:00

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Victor J. Koningsbergergebouw Budapestlaan 4a-b 3584 CD, Utrecht Nederland

Contact