De grondwet als gids Lezingen door Bas de Gaay Fortman en Derk Venema

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Wat staat er eigenlijk in de grondwet? En waarom wordt de grondwet niet vaker aangehaald bij maatschappelijke discussies? Volgens oud-politicus Bas de Gaay Fortman moet je er vaker naar kijken, omdat de grondwet mensen kan verbinden.

In een korte lezing legt Bas de Gaay Fortman uit hoe de grondwet tot stand kwam, wat er in staat en waarom de grondwet moet herleven. Het gros van haar waarden, voortgekomen uit eeuwen aan beschavingsgeschiedenis, zijn namelijk slapend. Ze moeten volgens Fortman met een gezonde dosis grondwetsactivisme gewekt worden.

Rechtsfilosoof Derk Venema legt de filosofie achter de grondwet uit. Op welke filosofische idealen berust de grondwet? En zijn deze te zien als universeel?

Na de twee korte lezingen gaan Fortman en Venema in gesprek onder leiding van filosoof Mathijs van de Sande. Fortman ziet de grondwet als anker in tijden van maatschappelijke verwarring. Venema stelt de spanning tussen democratie en rechtstaat op scherp.

Hoe kunnen grondbeginselen op papier een samenleving binden? En moet de grondwet een prominentere rol gaan spelen door de invoering van een toetsingsrecht en een Constitutioneel Hof?

Over de sprekers

Bas de Gaay Fortman is oud-politicus en hoogleraar Political Economy of Human Rights aan de Universiteit Utrecht en emeritus hoogleraar Political Economy aan het Institute of Social Studies in Den Haag. Hij schreef samen met zijn kleinzoon Olivier het boek De grondwetwijzer.

Derk Venema is rechtsfilosoof aan de Radboud Universiteit.

Mathijs van de Sande is politiek filosoof aan de Radboud Universiteit.

Prijs

Regulier € 5,-
Studenten en medewerkers van de RU Gratis
Radboud Reflects abonnees Gratis

Aanmelden

Voor deze activiteit is aanmelden verplicht via de website.

Datum

dinsdag 27 juni 2017 van 19:30 tot 21:00

Prijs

€ 5,00

Locatie

Radboud Universiteit, Collegezalencomplex Mercatorpad 1 6525HS, Nijmegen Nederland

Contact

+31 (0)24 361 55 55