De grenzen van de utopie Debat onder leiding van Erik van Ree

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Trekt utopistisch denken zich iets aan van (lands)grenzen? Lang dacht men van niet. Maar historicus en communismekenner Erik van Ree toont in zijn nieuwe boek aan dat grenzen wel degelijk een rol spelen in de geschiedenis van het utopisme.

Stalins “socialisme in één land” zou een scherpe breuk met de socialistische traditie hebben betekend. Wat betekent dit voor ons beeld van het utopisme? Zijn utopieën gedoemd al water bij de wijn te doen en te mislukken als ze nog maar op papier bestaan?

Het communisme staat bekend als internationalistische stroming. Maar klopt dit beeld wel? In zijn nieuwe boek Boundaries of Utopia – Imagining Communism from Plato to Stalin concludeert Erik van Ree dat staatsdenken en patriottisme eerder regel dan uitzondering was onder communistische utopici, Marx en Engels daarbij meegenomen. Plato droomde van een communistisch bestuurde staat op het niveau van een stad en Thomas More lokaliseerde zijn Utopia op een eiland. Een sterke stroming onder de 19e en vroeg-20e eeuwse Duitse socialisten verwachtte dat Duitsland lange tijd de enige socialistische staat zou blijven.

In hoeverre verandert dit alles ons beeld van het utopische denken in het algemeen? Is het utopisme per definitie losgezongen van de werkelijkheid, of misschien juist realistischer dan wel wordt aangenomen? Bestaat het utopisme strikt genomen eigenlijk wel?

Erik van Ree geeft een korte inleiding, waarna hij onder leiding van Matthijs Lok (Europese Studies, UvA) in gesprek gaat met Sara Murawski (SP) en Marcel van der Linden (IISG).

Aanmelden

U kunt zich hier aanmelden voor deze activiteit.

Datum

dinsdag 22 september 2015 van 20:00 tot 21:30

Organisatie