De gezondheid van astronauten Lezing door prof. dr. Sarah Baatout

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Prof. dr. Sarah Baatout vergelijkt in deze lezing de gezondheid van astronauten die voorbij de magnetosfeer van de aarde zijn gereisd met de gezondheid van astronauten die alleen in een lage baan om de aarde vlogen. Wat zijn de gezondheidsrisico's?

Het huidige record voor de langste opeenvolgende ruimtevlucht staat op 438 dagen en voor de meest opgebouwde tijd in de ruimte op 878 dagen. De langste periode ooit doorgebracht buiten de bescherming van de Van Allen-stralingsriem van de aarde is zo’n 12 dagen (Apollo 17-missie). Dit is minimaal in vergelijking met de geplande 1100-daagse reis naar Mars.

Wanneer astronauten voorbij de beschermende magnetosfeer van de aarde naar de intense deep space-stralingsomgeving reizen, nemen de gezondheidsrisico’s aanzienlijk toe. Hoeveel precies vertelt prof. dr. Sarah Baatout van het Belgian Nuclear Research Center (SCK_CEN) in Mol.

Meer weten over kosmische straling?

Hoe zit het met de overlevingscurves van astronauten? En wat is het verschil in kosmische stralingen? Lees het in dit NEMO Kennislink-artikel.

Prijs

Regulier € 5,-
Studenten € 3,-
Leden en abonnementhouders Cosmodrome Gratis

Tickets

Kaarten voor deze lezing zijn te koop via de website.

Datum

donderdag 21 november 2019 van 20:00 tot 22:00

Prijs

€ 5,00

Locatie

Planetariumweg 18-19 3600, Genk België

Contact

+32 (0)89 65 55 55

Organisatie