De geologie van planeten Lezing

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Welke verhalen vertellen kraters op de maan en bergen op Mars? In Leeuwarden leer je op een andere manier naar de planeten en manen in het zonnestelsel kijken.

Het landschap van een planeet ontstaat door een wisselwerking tussen processen binnenin de planeet en invloeden van buitenaf. Aan de hand van parallellen met het landschap op Aarde, experimenten en satellietbeelden proberen onderzoekers er achter te komen wat het oppervlak van een rotsplaneet, zoals Mercurius of Mars, prijsgeeft over de 4,6 miljard jaar durende ontwikkeling van het hemellichaam. Maar de planetaire geologie beperkt zich niet tot rotsplaneten, ook de ijswereld op Pluto bevat een schat aan informatie. Sebastiaan de Vet legt uit hoe geologisch onderzoek naar de planeten en manen in het zonnestelsel in zijn werk gaat.

In het voorprogramma van deze lezing vertelt Wicher van der Heide over Galileo Galilei. Met welke waarnemingen en experimenten onderbouwde Galilei zijn Copernicaanse wereldbeeld?

Over de sprekers

Wicher van der Heide studeerde anorganische materiaalkunde aan de TU Twente en was daarna 37 jaar docent natuurkunde in Dokkum.

Sebastiaan de Vet is gepromoveerd planeetonderzoeker. Hij deed onderzoek met windtunnels, paraboolvluchten en centrifuges, en deed veldstudies in IJsland. Naast zijn wetenschappelijke werk geeft hij publiekslezingen en interviews over ruimteonderzoek. Hij was samen met André Kuipers en Govert Schilling betrokken bij het Omroep Maxprogramma Heel Nederland kijkt sterren.

Prijs

Regulier € 6,-
Leden Gemma Frisius Gratis

Datum

zaterdag 23 maart 2019 vanaf 14:00

Prijs

€ 6,00

Locatie

Eden Oranjehotel Stationsweg 4 8911AG, Leeuwarden Nederland

Contact

Organisatie