De genetische revolutie Tweedelige cursus

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Prof. dr. Jean-Jacques Cassiman gaat in deze tweedelige cursus in op de ongeziene bloei van de moleculaire biologie in de laatste 15 jaar, onder meer door de technologische vooruitgang.

Het Menselijk Genoomproject, afgerond in 2003, genereerde heel wat nieuwe inzichten in de structuur van het menselijk DNA. Onderzoekers kunnen nu de boosdoeners die medeverantwoordelijk zijn voor ziekten zoals hart- en vaatziekten, depressies of reuma identificeren. Genomen van bevolkingsgroepen of dieren kunnen vergeleken worden. De technieken openden zelfs de mogelijkheid om de mens genetisch te behandelen of te manipuleren.

Al die toepassingen leveren een belangrijke bijdrage aan het voorko­men en eventueel later het genezen van erfelijke aandoeningen. Maar er rijzen ook heel wat vragen over de toepassingen in de praktijk en over de impact op de samenleving en toekomst.

Prof. dr. Jean-Jacques Cassiman gaat dieper in op die historische revolutie in kennis en technologie en de kansen die ze biedt, maar waarschuwt ook voor de gevaren. Hij spreekt over genetische testen bij de bevolking en ongeboren kinderen, toepassingen in gerechtszaken en historische enigma’s en over problemen rond identiteit en afstamming.

Over de spreker

Prof. dr. Jean-Jacques Cassiman, doctor in de geneeskunde en specialist in de kindergeneeskunde, is em. gewoon hoogleraar aan de KU Leuven. Hij verrichtte onderzoek aan het Centrum voor Menselijke Erfelijkheid.

Prijs

Regulier € 40,-
Davidsfonds Cultuurkaart € 35,-

Inschrijven

Voor deze cursus is inschrijven verplicht via de website.

Datum

dinsdag 4 december 2018 van 14:00 tot 16:00
dinsdag 20 november 2018 van 14:00 tot 16:00

Prijs

€ 40,00

Locatie

C-mine Cultuurcentrum C-mine 10, bus 2 3600, Genk België

Contact

+32 (0)16 31 06 00

Organisatie