De geboorte van de Maan Lezing door prof. Henny Lamers

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Emeritus hoogleraar astronomie en ruimteonderzoek Henny Lamers vertelt over de mogelijke oorzaken voor het ontstaan van de Maan.

Professor Henny Lamers bespreekt in deze lezing eerst hoe ons planetenstelsel is ontstaan en hoe met moderne telescopen dit proces ook bestudeerd kan worden bij andere sterren waarbij exoplaneten worden geboren. Dan gaat hij in op de verschillende ideeën over het ontstaan van de Maan en wat de aanwijzingen daarvoor zijn. Tenslotte laat hij zien dat er bij exoplaneten ook al manen zijn gevonden.

Er zijn heel wat ideeën geweest over het ontstaan van de maan. In 1878 stelde George Howard Darwin (de zoon van de beroemde bioloog Charles Darwin) voor dat de Maan was losgebroken van de Aarde door de snelle rotatie en de getijde-krachten van de Zon. Rond 1900 dacht men dat de Maan een los object in ons zonnestelsel was geweest, dat door de zwaartekracht van de aarde was ingevangen.

De Nederlandse geoloog Wim van Westrenen suggereerde onlangs dat de Maan door een natuurlijke kernexplosie uit de mantel van de aarde is ontstaan. In 1979 werd voor het eerst gesuggereerd dat de Maan ontstaan is uit een botsing van de aarde met een object ter grootte van Mars. Hiervoor zijn steeds meer aanwijzingen, onder andere uit onderzoek van de maanstenen die de Apollo astronauten terug brachten naar de Aarde.

Over de spreker

Professor Henny Lamers is emeritus hoogleraar astronomie en ruimteonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam en aangesloten bij het Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek.

Prijs

Regulier € 7,-
Kinderen t/m 15 jaar € 3,50
Vrienden van het NRM € 3,50

Toegangskaarten zijn uitsluitend verkrijgbaar aan de balie van Aviodrome.

Aanmelden

Aanmelden voor deze lezing is gewenst via e-mail.

Na de lezing is er voor geïnteresseerden gelegenheid tot een rondleiding in de tentoonstelling.

Datum

zaterdag 9 november 2019 van 10:30 tot 12:30

Prijs

€ 7,00

Locatie

Pelikaanweg 50 8218 PG , Lelystad Airport Nederland