De Egyptische hemelstok Lezing door Ko Bakker

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Deze lezing gaat over de oude astronomie van lang geleden, maar de nadruk ligt op het kompas van het Oude Rijk, 'de Egyptische hemelstok'. Je leert onder andere hoe de oude Egyptenaren bijna exact de locatie van de aardas wisten te bepalen.

‘Een aantal beroemde Egyptische piramiden van het Oude Rijk wijst met één kant naar het noorden. Maar niet perfect. De afwijkingen wezen egyptoloog/archeoloog Kate Spencer de weg naar ongekend precieze dateringen’. Zo begint een artikel in NRC Handelsblad van 18 november 2000.

Vroeger stond de astronomie in dienst van het geloof. Goden in de ‘onderwereld’ en ‘bovenwereld’ beheersten het levensbeschouwelijk denken. Maar de astronomie stond zeker niet op een laag pitje. De indeling van tijd, zowel de dag als de kalender, werden rechtstreeks uit de vaste loop van de zon en de sterren afgeleid. De sterrenhemel was voor de Egyptenaren zelfs een kompas en aangezien het hier om 4.000 á 5.000 jaar geleden gaat is dat een hele prestatie.

De Poolster stond in die tijd nog niet in het geografisch noorden en viel dus niet samen met de aardas. Dit komt door de precessie van de aarde: een tolbeweging die de aarde iedere 26.000 jaar doorloopt. Dit weerhield de vindingrijke Egyptenaren er echter niet van om de plaats aan de hemel, waar de aardas door het hemelgewelf priemde, bijna exact te lokaliseren.

Ko Bakker gaat deze avond globaal in op de oude astronomie van Grieken, Romeinen, Europeanen, Chinezen, Indiërs en Babyloniërs, maar focust vooral op het kompas van het Oude Rijk, de Egyptische hemelstok. Aan het eind van de avond heb je de mogelijkheid om zelf naar de Poolster op zoek te gaan door de telescopen.

Prijs

Regulier € 5,-
Kinderen t/m 15 jaar € 2,50
Familieticket Twee volwassenen en twee kinderen € 10,-

Datum

vrijdag 21 april 2017 vanaf 20:00

Prijs

€ 5,00

Locatie

Breulylaan 3 6905 DZ, Zevenaar Nederland

Organisatie