De betekenis van Felix Nussbaum Lezing door dr. Thorsten Heese

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Dr. Thorsten Heese spreekt over vraag op welke manier leven en werk van de Duitse schilder Felix Nussbaum (1904-1944) van betekenis kunnen zijn voor het onderwijs over de Holocaust.

Heese maakt een vergelijking met de educatieve waarde van het dagboek van Anne Frank. Aan het einde van zijn leven dateerde Nussbaum zijn schilderijen en daarmee krijgt dat laatste werk (ook) iets van een (geschilderd) dagboek.

De herinnering aan de Holocaust is lange tijd levend gehouden door de getuigenissen van overlevenden. Deze generatie overlevenden sterft helaas uit. Zowel Anne Franks dagboeknotities als Nussbaums werk zijn gemaakt ten tijde van de Holocaust en hebben het ‘overleefd’. Op een bepaalde manier kan dat werk wellicht ook een rol vervullen als ‘getuige’.

In Osnabrück wordt het artistieke erfgoed van schilder Felix Nussbaum bewaard. De kunstenaar kwam in 1944 in Auschwitz om het leven.

Over de spreker

Dr. Thorsten Heese is curator in het Felix-Nussbaum-Haus / Historisches Museum Osnabrück en gastdocent museumeducatie en onderwijs aan de Universiteit Osnabrück.

Voertaal

De voertaal van deze lezing is Engels.

Prijs

Deze lezing is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het Nationaal Holocaust Museum.

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden mogelijk via e-mail.

Datum

maandag 18 september 2017 van 14:00 tot 16:00

Prijs

€ 15,00

Locatie

Nationaal Holocaust Museum i.o. Plantage Middenlaan 27 1018 DB, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 531 03 10