De Armeense genocide

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Lezing over de Armeense genocide, het (gebrek aan) bewijsmateriaal en waarom er nog steeds geen overeenstemming over deze kwestie is bereikt.
Armeense vluchtelingen uit Turkije, aan de Griekse kust (1915, 1916).

Regelmatig zien we in de media hetzelfde ritueel terugkeren. Eén of ander parlement dreigt voor een resolutie te stemmen die de Armeense genocide erkent. Hierop volgen dan steeds protesten van Turkije. Als het uiteindelijk toch tot een stemming komt, volgt er nog meer protest, en vaak de terugtrekking van de Turkse ambassadeur. Ook zien we elk jaar rond 24 april, de herdenkingsdag van deze genocide, Armeniërs op televisie aandacht vragen.

We horen er dus vaak over, maar toch is deze genocide, zeker in vergelijking met de Holocaust, niet zo goed gekend bij het brede publiek. Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek is veel minder beschikbaar. De Armeense genocide vond ver van ons vandaan plaats en er bestaat relatief weinig beeldmateriaal over. Zowel Turkse als Armeense archiefbronnen, voor zover bewaard, waren lange tijd moeilijk tot niet toegankelijk. Bewijzen bleken vervalst. Relatief weinig historici zijn Osmaans Turks en/of Armeens machtig. Toch hebben we tegenwoordig meer dan ooit een redelijk goed beeld van wat er nu precies gebeurde, en waarom.

In deze lezing neemt Norman Andree, master in de geschiedenis, ons terug naar het Osmaanse Rijk van 1915. Vond er een genocide plaats? Waarom vond ze plaats? Wie zijn de uitvoerders? Wat zijn de Armeense en Turkse versies van de feiten, en wie heeft er nu eigenlijk gelijk? Waarom vinden Turkije en Armenië tot op heden geen overeenstemming over deze kwestie?

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website.

Datum

woensdag 18 november 2015 van 20:00 tot 22:30