De Anti-Verouderingspil Lezing door Cor Calkhoven en Marjolein Baar

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Cor Calkhoven en Marjolein Baar vertellen over de wetenschap achter veroudering én mogelijk de omkering ervan, met live muziek.

Veroudering vertragen of terugdraaien? Wat klinkt als fictie is tegenwoordig serieuze ‘science’. Zo boeken moleculair biologen de laatste jaren grote vooruitgang bij de studie naar verouderingsprocessen en hoe daarin in te grijpen. De ambitie hierbij is, in plaats van allerlei afzonderlijke behandelingen, alle ouderdomsziekten in één klap te voorkomen of vertragen. Muizenonderzoek heeft aangetoond dat middelen als rapamycine en Proxofim voor een aanzienlijke toename in vitaliteit en levensduur kunnen zorgen, en recent hebben ook studies met mensen veelbelovende resultaten laten zien. Impliceert dit dat veroudering – en misschien zelfs sterfelijkheid – geen lotsbestemming is, maar een medisch probleem dat genezen kan worden?

Sprekers

Cor Calkhoven (ERIBA, UMCG) en Marjolein Baar (Cleara & Hubrecht Instituut, UMCU) zijn vooraanstaande onderzoekers het gebied van veroudering. De groep van Calkhoven bestudeert veroudering en stofwisseling op cellulair niveau. Ze onderzoeken diverse manieren om de cel, zoals bij caloriebeperking of rapamycine, in een ‘verjongende’ onderhoudsmodus te zetten. Baar staat, samen met haar collega’s, aan de basis van Proxofim, een zogenaamd ‘senolytic’ dat verziekende disfunctionele cellen opruimt en omliggende stamcellen stimuleert nieuw weefsel te creëren. Middels hun biotech start-up Cleara wordt dit nu verder ontwikkeld tot een medicijn tegen verouderingsziekten. Een derde perspectief, ten slotte, komt deze avond van jazzy Artez-duo 3rd Perspective, die hun muzikale levenselixer zullen toedienen. Moderatie door Cees Leijenhorst.

Datum

maandag 10 februari 2020 van 20:00 tot 22:00

Prijs

Gratis

Locatie

Ierse pub The Shamrock Smetiusstraat 17 6511ER, Nijmegen Nederland

Contact