De afvalmaatschappij Lezing door Freek Colombijn

Voor jongeren en volwassenen
In deze lezing door antropoloog dr. Freek Colombijn leer je meer over de afvalmaatschappij. De Nederlandse afvalhoop groeit, hoe moet daarmee omgegaan worden?

Wereldwijd stapelt het afval zich op. Om tot een oplossing te komen, moet het denken over afval radicaal veranderen, vindt cultureel antropoloog dr. Freek Colombijn (VU). De Nederlandse afvalhoop groeit. Sinds de jaren vijftig produceerden we wereldwijd alleen al zo’n 8 miljard ton aan plastic. In Nederland zijn we per persoon goed voor zo’n 494 kilo afval per jaar. Het overgrote deel daarvan belandt, ver buiten ons blikveld, op immense afvalhopen in het buitenland. Valt dit tij nog te keren? Colombijn doet al jaren onderzoek naar de afvalcultuur in Indonesië en trekt hieruit interessante lessen voor Nederland. Om te beginnen zouden we ons afval op waarde moeten schatten: niet als iets dat verdwijnt zodra je het in een container gooit, maar als iets dat geld waard is.

Pompen of verzuipen

Deze lezing is onderdeel van de serie ‘Pompen of verzuipen’. De oude vertrouwde infrastructuren moeten drastisch op de schop om de huidige manier van leven duurzaam te maken. Hoe doe je dat?

Datum

dinsdag 25 februari 2020 van 20:00 tot 21:30

Prijs

Gratis

Locatie

Academiegebouw (Aula) Domplein 29 3512JE, Utrecht Nederland

Contact