De aarde in beweging Programma voor bovenbouw voortgezet onderwijs.

In deze fulldome presentatie voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs komen de twee belangrijke bewegingen van de aarde aan bod.

Dit is een educatief programma voor het voortgezet onderwijs. Bekijk de overzichtspagina van Cosmodrome voor alle regulier toegankelijke activiteiten.

Als eerste wordt de dag-beweging of rotatie van de aarde besproken. De schijnbare beweging van de zon aan de hemel en de sterren die in een cirkelbaan omheen de Poolster lijken te draaien gedurende de nacht, tonen aan dat het de aarde is die rond haar as draait. Op deze manier worden onder andere de volgende begrippen gedefinieerd: de afplatting van de aarde, uur gordels, de datumgrens, tijdzones, et cetera.

In een tweede deel bespreekt de groep de jaarbeweging of revolutie van de aarde. In dit stukje komt het planetarium helemaal tot zijn recht en met behulp van enkele animaties worden de gevolgen van deze beweging besproken: de seizoenen met telkens verschillende culminatiehoogten voor de zon.

Bij mooi weer volgt een bezoek aan de sterrenwacht onder begeleiding van een Astroranger.

Prijs

Per leerling €3,50
Begeleiders €6,-

Inschrijven

Deze activiteit is geschikt voor minimaal 25 leerlingen van het voortgezet onderwijs van 16 jaar of ouder. Kijk voor meer informatie en reserveringen op de website.

Datum

vanaf maandag 27 oktober 2014

Organisatie