Datadictatuur Lezing

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Wat registreren de internetgiganten eigenlijk en wat doen zij met die data? Bestuurt een handjevol miljardairs straks de wereld via een geheim systeem waar burgers geen invloed op hebben?

Met de komst van het internet zagen veel mensen de mogelijkheid van een het ideaal van een machtsvrije ruimte waar te maken. In cyberspace zouden geld, sekse en huidskleur en niet toe doen. Helaas bleek dat niet zo te zijn. Nergens zetten marketing, schijn, seksisme en racisme de redelijkheid meer onder druk dan online.

Onder het mom ‘dat hou je toch niet tegen’ hebben we het opgegeven om orde op zaken te stellen in cyberspace. Ondertussen koloniseert de digitale wereld de analoge wereld. Het gebrek aan regels voor privacy, veiligheid en openbare orde die de jungle van het internet kenmerkt wordt maatstaf voor de analoge wereld. Journalist Jan Kuitenbrouwer bepleit een beschavingsoffensief in datadictatuur.

Over de sprekers

Jan Kuitenbrouwer is journalist, schrijver en presentator. Hij verwierf grote bekendheid met de megaseller Turbotaal. Kuitenbrouwer schreef meerdere boeken en is onder andere columnist van Onze Taal en NRC Handelsblad.

Rik Smit is universitair docent Media Studies. Hij onderzocht hoe machtige partijen als Facebook, YouTube en Wikipedia ons beeld van het verleden en onze herinnering beïnvloeden.

Prijs

Regulier € 4,-
Studenten Gratis
SG-pashouders € 2,-

Tickets

Kaarten voor deze activiteit zijn te koop via de website .

Datum

donderdag 11 oktober 2018 van 20:00 tot 22:00

Prijs

€ 4,00

Locatie

Der Aa-kerk Akerkhof 2 9711JB, Groningen Nederland

Contact

+31 (0)50 363 54 63